Трьох працівників управління соцзахисту та праці одного з районів Запорізької області затримали співробітники СБУ. Причина — у незаконному виведенні 12 мільйонів бюджетних гривень на користь осіб, котрі не мали права на жодні виплати.

Схема вже стала класичною. Зокрема згадані працівники оформили пакети документів про надання державної допомоги не переселенцям, а фактично жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей. Потім соцпрацівники, вже у змові зі співробітниками одного з банків, оформили платіжні картки. На них отримували згадану допомогу.

З цього приводу показовим є фрагмент повідомлення прес-служби СБУ від 15 березня 2016 року, присвяченого схожій історії річної давнини: «Проведено 12 обшуків у місцях проживання фігурантів справи. Під час процесуальних заходів вилучено 447 000 гривень, 700 доларів США, 67 000 російських рублів, а також 118 банківських карток та значну кількість фальшивих документів для постановки на облік переселенців.

За даними слідства, тоді «послугами» зловмисників скористалося понад 500 мешканців окупованої території, які фактично не залишали місць свого постійного проживання, серед них 20 осіб — учасники бойових підрозділів «ДНР-ЛНР».

Цікаво, що минув рік, а повідомлень про судові вироки хоча б одному із дванадцяти фігурантів не чути. Мабуть, тому й з’являються нові й нові фігуранти, і вже не з сотнями тисяч, а десятками мільйонів фактично вкрадених бюджетних коштів.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.