Українсько-китайська співпраця у музейній справі виходить на новий рівень -- 20 квітня у Львові побувала директор імператорського палацу-музею Гугун у Пекіні Шань Цзісянь, яка не лише мала переговори з очільниками Львівської обласної адміністрації, а й зі своїми колегами-музейниками, зокрема з представниками Львівської галереї мистецтв та Львівського історичного музею. Передусім ідеться про обмін виставками між львівськими музеями та імператорським китайським музеєм, зокрема у Львові експонуватимуть історичні пам'ятки, які зберігаються в колекції найбільшого палацового комплексу китайських імператорів у Пекіні -- розповіла нашому кореспондентові директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська. Однак і львівські музеї мають що представити у столиці Китаю, передусім йдеться про колекцію творів найвидатнішого галицького скульптора XVIII століття Йогана Пінзеля. Зауважимо, що досі ця колекція експонувалась в найкращих музеях Європи -- у французькому Луврі, а нещодавно скульптуру Пінзеля демонструвались у віденському музеї "Бельведер". І вже в 2018 році скульптури Пінзеля планують експонувати у Пекіні.

 

"Ми можемо зорганізувати такий діалог музейною мовою. Перший спосіб -- ми надішлемо один одному виставку. До прикладу, ми зі сходу на захід. А захід -- на схід. По-друге, можемо організувати й спільну виставку, разом придумавши тему. Це буде такий діалог цивілізацій", -- каже директорка китайського музею Шань Дзисянь.

 

Утім, обмін виставками -- це лише частина співпраці між музейниками двох країн, також йдеться про обмін досвідом у напрямі реставрації пам'яток культури, зокрема створення у Львові спільної реставраційної лабораторії та здійснення реставраційних робіт творів мистецтва на Львівщині. А враховуючи ту обставину, що музеї Львівщини нараховують 1,5 млн. одиниць зберігання, то роботи тут непочатий край, зокрема для кафедри реставрації творів мистецтва Львівської національної академії мистецтв та одного з найпотужніших інститутів реставрації у Китаї. Окрім того китайці допоможуть створити у Львові міні-лабораторію з оцифрування творів мистецтва.

 

Олександр СИРЦОВ.

 

Львівська область.

 

Голос України