Саме такі події відбувались у Кам’янці-Подільському під час відкриття туристичного сезону. Хоча цього року особливий акцент буде зроблено на розвиток фізичної культури, і сезон пройде під гаслом «Кам’янець активний, Кам’янець спортивний», проте історичний присмак відчуватиметься в усьому.

 

На археологічному пікніку можна було попрацювати разом із середньовічними ремісниками і скуштувати тогочасну кухню.

 

Фото надане
прес-службою Кам’янець-Подільської міської ради.

До відкриття сезону у місті відбувся фестиваль експериментальної археології «Археологічний пікнік». На території старої фортеці реконструктори міського військово-історичного товариства разом із працівниками історичного музею-заповідника «збудували» середньовічне місто майстрів, у яке в реальному часі могли перенестись усі охочі. Ремісники виготовляли наконечники для стріл, підківки на чоботи і леза ножів. Тут-таки було налагоджено виробництво стріл для луків. Поруч задиміла казанами польова кухня. Для неї на жорнах мололи борошно. А ще майстри демонстрували, як варити дьоготь.

Долучитись до всіх цих процесів могли і глядачі. Вони писали листи гусячими перами, пробували набивати тканини і ткати гобелени — одне слово, на кілька годин стали містянами далекого середньовіччя.

Організовуючи пікнік, музейники прагнули не просто продемонструвати старовинні експонати, а відтворити технології, поширені у XVІІ столітті, залучивши до роботи всіх охочих.

Поки одні відпочивали і працювали на пікніку, другі встановлювали рекорди. Спочатку представники Національного реєстру рекордів України зафіксували факт, коли найбільша кількість людей одночасно стрибає на скакалці. На центральному стадіоні міста в цьому взяло участь майже півтори тисячі осіб. Пострибати прийшли навіть міський голова зі своїми заступниками та голова райдержадміністрації. До того ж кам’янчани побили рекорд, який три роки тому було поставлено у столиці, коли до стрибків залучилось 352 учасники.

Потім любителі спорту встановили ще й рекорд області, у якому одночасно займалась йогою найбільша кількість учасників. Упродовж години майже двісті осіб виконували вправи з йоги, які демонстрували інструктори.

А найвитриваліші взяли участь у напівмарафоні. Дистанція об’єднала дві фортеці — Кам’янець-Подільську і Хотинську. Кілька десятків добре підготовлених спортсменів стартували від кам’янецького замку і пробігли 21,95 кілометра. На подолання дистанції було відведено три години. А переможців нагородили після повернення біля міської Ратуші.

Загалом грамоти, посвідчення учасників встановлення рекордів, подяки отримали практично всі, хто брав участь у відкритті нового туристичного сезону.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.