Ще донедавна соціалісти називали нового президента Франції Еммануеля Макрона правоцентристом, а республіканці закидали йому лівизну. Перед другим туром виборів лідери обох партій, що багато десятків років поспіль виборювали між собою президентську посаду, об’єдналися і закликали прибічників віддати голос за центриста Макрона, щоб не допустити до влади людину, яка пообіцяла вивести Францію з Євросоюзу, — прихильницю крайніх  правих поглядів Марін Ле Пен.

 

66,06%, віддані Макрону, стали знаком для ЄС, що «чутки про скору смерть Євросоюзу» перебільшені. Проте 33,94% голосів, які отримала Марін Ле Пен, дали зрозуміти французам, що за європейську Францію ще треба поборотися.


14 травня нинішній президент Франсуа Олланд передасть правління наступнику.


А вже за п’ять тижнів у країні відбудуться парламентські вибори. І хоча експерти вважають, що очолюваний Ле Пен Національний фронт не зможе повторити свій результат на парламентських виборах, однак і стосовно перемоги партії Макрона «Вперед!» також є багато запитань. Створений зумисне під Макрона рух тепер називатиметься «Вперед, Республіко!». «Нам здається це гарною метою... Це, безперечно, буде назвою тієї президентської більшості, яку ми хочемо створити, щоб Еммануель Макрон привів у дію свій політичний проект», — заявив в ефірі телеканала BFMTV офіційний представник руху Крістоф Кастанер. «Ми хочемо більшість, до якої увійдуть представники Соціалістичної партії, республіканців, центристів, а також там буде щонайменше половина кандидатів із громадянського суспільства», — припустив Кастанер.


І вже зрозуміло, що найближчими днями лави президентського руху можуть поповнитися прізвищами впливових і знаних у країні політиків. Наприклад, про бажання взяти участь у парламентських виборах у лавах партії «Вперед, Республіко!» заявив колишній прем’єр Франції соціаліст Мануель Вальс, повідомляє Euronews. Щоправда, перший секретар Соцпартії Жан-Крістоф Камбаделіс зауважив, що Вальс не зможе балотуватися одразу від двох партій, тож йому доведеться вибирати.


Між тим Еммануель Макрон провів кілька телефонних розмов, у тому числі з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель (на думку експертів, посилення відносин Франція—ФРН стане одним із головних напрямів зовнішньої політики Макрона) та президентом США Дональдом Трампом. Останньому новий президент Франції заявив про свій намір за будь-яку ціну відстоювати Паризьку кліматичну угоду, відмовитися від виконання якої обіцяв Трамп під час передвиборної кампанії. Збіг чи ні, але 9 травня стало відомо, що Білий дім відклав нараду, присвячену виходу США з Паризької угоди стосовно клімату на невідомий термін, повідомляє «Голос Америки».


А тим часом в Україні сподіваються, що Еммануель Макрон, який замінить у «нормандській четвірці» Франсуа Олланда, зможе бути більш рішучим у стримуванні агресії Росії. Заяви, зроблені новим президентом Франції під час передвиборної кампанії щодо України і стосовно дій Кремля, додають Києву оптимізму. А хакерський скандал з «російським слідом», коли за день до виборів до мережі було злито викрадене листування (змішане з фейковим «компроматом») членів штабу Макрона, точно не додало останньому проросійських симпатій.