Укр | Рус
У тернопільському парку <<Топільче>> облаштували велодоріжку В окупованому Криму тривають <<суди>> над кримськотатарськими активістами... НАТО ніколи не визнає анексію Криму - глава представництва Альянсу в Україні Четверо дітей згоріли у вогні Ірина Геращенко закликала представників депутатських фракцій провести додаткові консультації задля розгляду законопроекту про реінтеграцію Донбасу (відео) Бельгія вперше в історії призначила жінку послом у Саудівській Аравії Тривала затримка з отриманням Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду є головним ризиком для фінансової стабільності Голова Верховної Ради України А.Парубій закликав політиків забути мову ненависті, а шукати порозуміння в усіх найскладніших ситуаціях, пам’ятаючи про обов’язок зберегти державність У Лісабоні розпочалася зустріч Президентів України та Португалії За матеріалами військової контррозвідки СБУ засуджено диверсантів, терористів та агентів Кремля Столиця стала в заторах Фракція "Народний фронт" ініціює наступного року широку дискусію щодо конституційної реформи У четвер у парламенті покажуть фільм "Кіборги" Президент закликає депутатів внести свої кандидатури до складу Конституційного суду Іл-76: справу проти Плотницького і Ко повернули до суду Дніпра
Загрузка...
загрузка...
Голосування
Чи встигли ви передплатити друковану версію «Голосу України» на 2018 рік?

Голосувати

Чи задоволені ви появою ще одного вихідного дня (після католицького Різдва) у календарі співвітчизників?

Голосувати
На головну
02.06.2017

Ковбаса б’є по кишені, бо свинина «кусається»

Валерій ДРУЖЕНКО

Переробники обговорюють можливості закупівлі сировини за океаном.

 

Дефіцит живих свиней забійних кондицій продовжує стимулювати зростання закупівельних цін. Так, минулого тижня тварин реалізували в середньому по 41,3 гривні за кілограм живої ваги. Проте у останні дні травня вартість вгодованих «п’ятачків» побила нові рекорди: свиней І-ї категорії закуповують по 42-43 грн./кг.

Звісно, споживачі на нові ціни реагують відмовою від дорогого м’яса та м’ясопродуктів: торгівля відзначає суттєве – до 30 відсотків --  падіння обсягів збуту. Відповідно, скорочується і закупівля тварин.

 

Динаміка закупівельних цін на свиней живою вагою І-ї категорії (2012-2017 рр.)

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України».

 

Логічно, за такої ситуації, свинина на полицях крамниць продовжує дорожчати. Так, лопатка за тиждень додала 3 грн./кг, тазостегнова частина та стейк — понад 5 грн., ошийок — 8 грн.

Через негативний вплив таких стрибків ціни на попит, сектор повниться чутками та побоюваннями щодо надходжень імпортної сировини як з країн ЄС, так і з-за океану.

 

Зміна середніх роздрібних цін на окремі свинячі частини  у травні 2017 р.

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України» за даними роздрібних мереж.

 

Про ситуацію в галузі, зокрема «цінові гойдалки» на м’ясному ринку, йтиметься і під час ІХ Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», що відкривається 6 червня у Києві. Серед дискусійних питань: чи є резон розвивати свинарський бізнес в Україні, коли ситуація з АЧС у нашій державі стане контрольованою?

 

Підготував Валерій Друженко.

Всі статті рубрики На головну