Укр | Рус
Футбол. Турнір Баннікова виграли грузини Теніс. Гарбінє Мугуруса перша в Цинциннаті Школи в Авдіївці готові до 1 вересня – Ірина Геращенко У Португалії розбився вертоліт, що гасив лісову пожежу В Одесі відбулася презентація книги філософа Акимовича про витоки українства Футбол. «Динамо» виграло у «Сталі» і зберегло лідерство Поліція підтвердила загибель 7-річного хлопчика під час теракту в Барселоні У Грузії загорівся ліс на території національного парку Спецпредставник США Волкер відвідає Київ 23 серпня Футбол. Нічия у Львові, перемога «Зірки» в Кропивницькому Суд відпустив начальника Волинської митниці під особисте зобов'язання Зсув грунту у Конго: під завалами понад 200 людей Кількість жертв повеней в країнах Південної Азії досягла 700 осіб У Києві горить чотири гектари трави на Броварському проспекті На Житомирщині горить 60 га Поліського заповідника
загрузка...
На головну
02.06.2017

Ковбаса б’є по кишені, бо свинина «кусається»

Валерій ДРУЖЕНКО

Переробники обговорюють можливості закупівлі сировини за океаном.

 

Дефіцит живих свиней забійних кондицій продовжує стимулювати зростання закупівельних цін. Так, минулого тижня тварин реалізували в середньому по 41,3 гривні за кілограм живої ваги. Проте у останні дні травня вартість вгодованих «п’ятачків» побила нові рекорди: свиней І-ї категорії закуповують по 42-43 грн./кг.

Звісно, споживачі на нові ціни реагують відмовою від дорогого м’яса та м’ясопродуктів: торгівля відзначає суттєве – до 30 відсотків --  падіння обсягів збуту. Відповідно, скорочується і закупівля тварин.

 

Динаміка закупівельних цін на свиней живою вагою І-ї категорії (2012-2017 рр.)

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України».

 

Логічно, за такої ситуації, свинина на полицях крамниць продовжує дорожчати. Так, лопатка за тиждень додала 3 грн./кг, тазостегнова частина та стейк — понад 5 грн., ошийок — 8 грн.

Через негативний вплив таких стрибків ціни на попит, сектор повниться чутками та побоюваннями щодо надходжень імпортної сировини як з країн ЄС, так і з-за океану.

 

Зміна середніх роздрібних цін на окремі свинячі частини  у травні 2017 р.

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України» за даними роздрібних мереж.

 

Про ситуацію в галузі, зокрема «цінові гойдалки» на м’ясному ринку, йтиметься і під час ІХ Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», що відкривається 6 червня у Києві. Серед дискусійних питань: чи є резон розвивати свинарський бізнес в Україні, коли ситуація з АЧС у нашій державі стане контрольованою?

 

Підготував Валерій Друженко.

Всі статті рубрики На головну