Укр | Рус
Десять відсотків мешканців Рівненщини вже з біометричними паспортами У Тернополі СБУ провело командно-штабні антитерористичні навчання Молитва над могилами розстріляних патріотів Рада Європи бере на контроль справу зникнення донецького журналіста Станіслава Асєєва Юрій Луценко під час наради з нагальних питань прокурорсько-слідчої діяльності навів дані щодо стану криміногенної ситуації в державі Цьогоріч на Тернопільщині виявили понад 70 нелегалів Урановидобувна галузь завжди в центрі уваги іноземних інвесторів Виставу відзначили за актуальність та європейський стиль!.. У Тернополі триває утеплення фасадів будинків Міському голові подарували екологічну... картину <<Запорожець>> у Запоріжжі від поліцейського переслідування не відірвався... <<Відкрита ніч>> гостює в Запоріжжі під відкритим небом Міський голова виростив гігантські полуниці Діти з Донеччини відпочиватимуть на Сумщині Поліцейські розшукали сестру і брата з Гощанського району
загрузка...
Голосування
Чи підтримуєте ви квоти на українську мову в ЗМІ?

Голосувати
На головну
02.06.2017

Ковбаса б’є по кишені, бо свинина «кусається»

Валерій ДРУЖЕНКО

Переробники обговорюють можливості закупівлі сировини за океаном.

 

Дефіцит живих свиней забійних кондицій продовжує стимулювати зростання закупівельних цін. Так, минулого тижня тварин реалізували в середньому по 41,3 гривні за кілограм живої ваги. Проте у останні дні травня вартість вгодованих «п’ятачків» побила нові рекорди: свиней І-ї категорії закуповують по 42-43 грн./кг.

Звісно, споживачі на нові ціни реагують відмовою від дорогого м’яса та м’ясопродуктів: торгівля відзначає суттєве – до 30 відсотків --  падіння обсягів збуту. Відповідно, скорочується і закупівля тварин.

 

Динаміка закупівельних цін на свиней живою вагою І-ї категорії (2012-2017 рр.)

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України».

 

Логічно, за такої ситуації, свинина на полицях крамниць продовжує дорожчати. Так, лопатка за тиждень додала 3 грн./кг, тазостегнова частина та стейк — понад 5 грн., ошийок — 8 грн.

Через негативний вплив таких стрибків ціни на попит, сектор повниться чутками та побоюваннями щодо надходжень імпортної сировини як з країн ЄС, так і з-за океану.

 

Зміна середніх роздрібних цін на окремі свинячі частини  у травні 2017 р.

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України» за даними роздрібних мереж.

 

Про ситуацію в галузі, зокрема «цінові гойдалки» на м’ясному ринку, йтиметься і під час ІХ Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», що відкривається 6 червня у Києві. Серед дискусійних питань: чи є резон розвивати свинарський бізнес в Україні, коли ситуація з АЧС у нашій державі стане контрольованою?

 

Підготував Валерій Друженко.

Всі статті рубрики На головну