Переробники обговорюють можливості закупівлі сировини за океаном.

 

Дефіцит живих свиней забійних кондицій продовжує стимулювати зростання закупівельних цін. Так, минулого тижня тварин реалізували в середньому по 41,3 гривні за кілограм живої ваги. Проте у останні дні травня вартість вгодованих «п’ятачків» побила нові рекорди: свиней І-ї категорії закуповують по 42-43 грн./кг.

Звісно, споживачі на нові ціни реагують відмовою від дорогого м’яса та м’ясопродуктів: торгівля відзначає суттєве – до 30 відсотків --  падіння обсягів збуту. Відповідно, скорочується і закупівля тварин.

 

Динаміка закупівельних цін на свиней живою вагою І-ї категорії (2012-2017 рр.)

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України».

 

Логічно, за такої ситуації, свинина на полицях крамниць продовжує дорожчати. Так, лопатка за тиждень додала 3 грн./кг, тазостегнова частина та стейк — понад 5 грн., ошийок — 8 грн.

Через негативний вплив таких стрибків ціни на попит, сектор повниться чутками та побоюваннями щодо надходжень імпортної сировини як з країн ЄС, так і з-за океану.

 

Зміна середніх роздрібних цін на окремі свинячі частини  у травні 2017 р.

 

 

Джерело: Асоціація «Свинарі України» за даними роздрібних мереж.

 

Про ситуацію в галузі, зокрема «цінові гойдалки» на м’ясному ринку, йтиметься і під час ІХ Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», що відкривається 6 червня у Києві. Серед дискусійних питань: чи є резон розвивати свинарський бізнес в Україні, коли ситуація з АЧС у нашій державі стане контрольованою?

 

Підготував Валерій Друженко.