«Бери або плати» скасовують.


Є африканське вугілля для українських ТЕС.


Мільйони українців залишаться без пенсій, — експерт.

 

Обійти увагою найпомітнішу економічну подію минулого тижня не можна. Тому повідомляємо про перше позитивне для України рішення Трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (він же — Стокгольмський арбітраж) по багаторічній суперечці «Нафтогазу» з «Газпромом».


Повний текст рішення на майже 800 сторінках іще не опубліковано. Найголовніша вимога української сторони — скасування принципу «бери або плати». 


У «Нафтогазі» ж тим часом уже анонсують зменшення ціни на газ. Вона стане нижчою за ту, що зараз Національний нафтогазовий холдинг платить європейським компаніям за реверс. У разі ж відновлення співпраці НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» ціна на російський газ для України буде найнижчою, оскільки формулу розрахунку ціни блакитного палива переглянуть. Про це, коментуючи рішення Стокгольмського арбітражу, заявив глава правління Національного нафтогазового холдингу Андрій Коболєв. «Формула кардинально зміниться. Вона є вже зараз не тільки менша тієї ціни, яку від нас вимагає «Газпром». Але вона й менша, ніж та ціна, яку нині Україна платить за газ, куплений у Європі», — повідомив Коболєв.


До оголошення остаточного рішення Стокгольмського суду конкретні цифри ніхто з експертів озвучити не береться. Але те, що трибунал повністю скасував заборону на реекспорт газу, вже є значним позитивом. Додамо, що рішення Стокгольмського арбітражу апеляції не підлягає. Отже, маємо хороші новини! Хотілося б зниження цін на газ, тепло та електроенергію, вироблену на вітчизняних ТЕС, і для українських споживачів! Та чи захоче «Нафтогаз України» скористатися такою нагодою?..


Наступна новина теж мусить порадувати співвітчизників. Понад 400 вагонів із вугіллям із Південно-Африканської Республіки відвантажили для українських ТЕС. Сподіваємося, це дасть нам змогу почуватися затишно у зимову холоднечу в обігрітих домівках. Як повідомляють офіційні джерела, на Придніпровську ТЕС відвантажено 145 вагонів, на Криворізьку ТЕС — 155, на Луганську ТЕС — 109. Усе вугілля — 75 тис. тонн (1055 напіввагонів) — планувалося вивезти до 6 червня.


І, вкотре вже, про пенсійну реформу. Мільйони українців залишаться без пенсій через те, що не зможуть купити собі страховий стаж, а багато просто не доживуть.


Експерт Руслан Бортник вважає, що таке загрожує мільйонам співвітчизників.


«Для 75% пенсіонерів, особливо майбутніх — реформа означатиме, що їм доведеться працювати довше, і для 100% громадян — працювати більше, щоб мати необхідний трудовий стаж. Але українцям безглуздо його купувати. Людям вигідніше покласти гроші в банк і одержувати з цього відсоток. Система, що пропонується нині, деактивує молодь робити будь-які відрахування в Пенсійний фонд. Адже платити 25 років для того, щоб потім отримати невеличку пенсію в районі 100 доларів, безглуздо. Набагато вигідніше відкладати ці гроші в банк або просто накопичувати. Адже багато українців не доживають до пенсії», — каже експерт. І щось протиставити такому його твердженню, будемо відверті, поки що важко.


Підсумовував Віктор БОНДАР.