Кабінет Міністрів вітає рішення Верховної Ради про включення до порядку денного пакета законопроектів щодо медичної реформи, сказав, відкриваючи учорашнє засідання уряду, прем’єр Володимир Гройсман.


«Реформа буде реалізована в інтересах громадян і з метою повернення поваги до медиків та всієї сфери охорони здоров’я», — запевнив він та подякував команді Міністерства охорони здоров`я за підготовку рішень, Президенту Петру Порошенку за особисту роботу над цим питанням та усім фракціям коаліції і всім народним депутатам, які ухвалили це рішення в інтересах українців.


Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк представив проект постанови уряду, яка врегульовує питання розпорядження державними землями. Урядовець повідомив, що нині держава володіє 25 відсотками земель сільськогосподарського призначення, якими до 2013 року розпоряджалися райдержадміністрації. «З 2013 року цю функцію було передано Держземагентству, однак з того часу не було ухвалено жодного документа, який би чітко регламентував, як саме агентство має розпоряджатися цими землями», — зазначив він і підкреслив, що це призвело до того, що чиновники «не встояли перед спокусою одноосібно розпоряджатися землями» та здебільшого без аукціону та за найнижчою ставкою орендної плати передавали її у користування.


М. Мартинюк відмітив, що проведений аналіз якраз і свідчить, що чиновники, які безоплатно передавали землю, справді діяли не в інтересах держави. «Бо більшість укладених Держземагентством договорів передбачали, що земля передається на максимально можливий 49-річний термін та за мінімально можливою ставкою орендної плати у три відсотки. Тобто, є велика вірогідність, що ці рішення містять корупційні ризики», — констатував він та додав, що договори на 300 тисяч гектарів землі, які були підписані ще головами райдержадміністрацій, взагалі передбачають нижчу від трьох відсотків ставку орендної плати.


Пропонована урядом постанова про розпорядження державними землями передбачає, що надалі передача земель в оренду має відбуватися виключно через аукціон, а ті землі, які повертаються з оренди, так само мають передаватися в оренду виключно через аукціони. «Цим ми ліквідовуємо схему, коли землі, які поверталися з оренди, ділилися на ділянки по 2 гектари і передавалися у приватну власність узагалі безоплатно», — зазначив М. Мартинюк. Крім того, постанова передбачає, що оренда може бути тільки короткотерміновою — не більше семи років, та що стартова ціна землі під час проведення аукціонів має бути не нижчою восьми відсотків від її нормативної оцінки. Стосовно землі, яка може передаватися безоплатно, зокрема, учасникам АТО, то ці обсяги мають бути не більшими за 25 відсотків від обсягів землі, яку було продано під час аукціонів.


У цьому контексті віце-прем’єр Геннадій Зубко наголосив на важливості ухвалення законопроекту №4355, який передбачає передачу земель поза межами населених пунктів в управління об’єднаних територіальних громад.


Після обговорення прем’єр доручив опрацювати можливість продажу земель через систему ProZorro та запропонував правоохоронним органам детально і по всій країні проаналізувати земельні оборудки чиновників.


Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення першого траншу в розмірі 765 мільйонів гривень (із 3,5 мільярда гривень, які акумульовані в Державному фонді регіонального розвитку) на реалізацію інфраструктурних проектів в усіх областях України.