* Самоусунення держави в регулюванні цін небезпечне 


* Черговий сюрприз для отримувачів субсидій


* Порошенко пообіцяв українцям дешевий газ


Так виходить, що з 1 липня 2017 року виробники продуктів можуть нещадно завищити ціни на базові харчові продукти. А як ще накажете тлумачити скасування Кабміном з 1 липня 2017-го державного регулювання цін на соціальні продукти. Та ще й за нинішнього стану справ, коли більшість співвітчизників витрачають понад половину своїх доходів саме на їжу! Самоусунення держави від регулювання цін на соціальні продукти небезпечне, — стверджують експерти.


Зокрема, глава Асоціації торгових мереж України Олексій Дорошенко нагадує, що протягом року вона, до речі, єдина з асоціацій, боролася бодай за тимчасове збереження державного регулювання.


«...Необхідний баланс у відносинах виробника, продавця і покупця. Коли він порушується, втрачають усі. У країнах з розвиненою економікою і політичною системою існують «запобіжники» будь-яких недобросовісних дій з боку виробників або торгівлі у вигляді Антимонопольного органу. В Україні цей орган не працює на споживчому ринку, а це означає, що з 1 липня кожен із нас може стати жертвою зловживань з боку виробників, які можуть нещадно завищити ціни на базові харчові продукти», — резюмує аналітик.


Нам же залишається внести одне, на перший погляд несуттєве, але досить вагоме уточнення. Роблячи цей прогноз, експерт мусить сміливо казати «обов’язково завищать ціни...». На що нам доведеться очікувати після того, як держава попустить віжки, можемо лише здогадуватися.


Щоб співвітчизники надто не розслаблялися, уряд готує два законопроекти, що дозволять перевіряти отримувачів субсидій. Так, у нетрях Мінфіну визріває проект закону «Про верифікацію», а у Мінсоцполітики вже розроблено законопроект про соціальну інспекцію. Ще одна на нашу голову! Головне нововведення — ревізори-соціальні інспектори, котрі перевірятимуть, а чи справді ви потребуєте державної допомоги. Інспектор має право «ініціювати дослідження... матеріально-побутових умов родини, яка звернулася по соціальну допомогу» і «відвідувати одержувачів... за адресою їх проживання». Зазначимо, якщо законопроект ухвалить Верховна Рада, соціальні інспектори розпочнуть працювати з наступного року і стануть бюджету приблизно в 50 млн. грн.


А ось така думка експерта — економіста Олександра Жолудя. Він вважає, що інспектори — це додатковий людський фактор, без якого можна було б обійтися, створивши відкритий реєстр усіх одержувачів соціальних виплат. Адже для 15 мільйонів субсидіантів існують усього дві причини, через які вони можуть залишитися без виплат. Це покупка на суму від 50 тисяч гривень і додатковий дохід, не вказаний у декларації. Що заважає Мінфіну за реєстрами перевірити, хто купував ділянки землі, нерухомість, авто, і порівняти цю інформацію зі списком отримувачів субсидій? Утім, ми ставимо запитання, на які навряд чи отримаємо відповіді. Додамо, що планується перевіряти також матерів-одиначок, пенсіонерів і переселенців.


Так і хочеться вигукнути: «Налітай — подешевшало!» Але доведеться зачекати. Це лише обіцянка, що в Україні переглянуть ціну на газ. Тому поки що промовчимо і лиш пошлемося на слова Президента Петра Порошенка, сказані під час відвідин Трипільської теплоелектростанції. За словами глави держави, Україна більше не купує газ у Росії, а лише в Євросоюзу. У його вартість більше не закладають високі російські ціни та корупційну складову, тому ціну блакитного палива перерахують у менший бік.


Пообіцяв Президент і зниження вартості електроенергії, підписавши у присутності працівників електростанції закон про ринок електричної енергії. Тепер, мовляв, згідно із документом, кожен українець сам обиратиме собі постачальника електроенергії, які, у свою чергу, конкуруватимуть між собою. От тільки з-поміж кого вибирати — так і залишається незрозумілим. І гарант того не сказав.


Підсумовував Віктор БОНДАР.