Зустріч лідерів «нормандської четвірки» стосовно конфлікту в Україні відбудеться до саміту країн «Групи двадцяти», який проходитиме 7—8 липня у Німеччині. Про це заявив Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю європейським виданням, інформує Reuters.
Він зауважив, що ще зарано висловлювати його погляди стосовно кризи, але його обов’язок — захищати Європу та її союзників у регіоні. «Щодо цього ми не підемо на поступки», — додав Макрон. Окрім того, французький лідер повідомив про намір створити так званий «союз довіри» з Німеччиною, давши в такий спосіб новий імпульс ідеї єдиної Європи. «Питання в тому, чи буде Європа захищати свої основні цінності, які вона десятиліттями розповсюджує по всьому світу, або вона відійде назад через посилення неліберальних демократій і авторитарних режимів», — цитує Макрона DW.
Українське безпекове питання стоїть на порядку денному й дводенного саміту лідерів ЄС, який розпочався у Брюсселі учора. Зокрема, для глав держав і урядів країн Євросоюзу підготували рекомендації представники в «нормандському форматі» Еммануель Макрон і Канцлер Німеччини Ангела Меркель про ситуацію з виконанням Мінських угод. Також від німецьких і французьких лідерів очікують «чітких рекомендацій» Європейській Раді щодо продовження секторальних санкцій стосовно Російської Федерації через її агресію в Україні.
Нагадаємо, що востаннє Європейська Рада подовжила на півроку секторальні санкції 19 грудня 2016 року. У Брюсселі неодноразово наголошували, що санкції проти Кремля зберігатимуться до повного виконання ним своїх зобов’язань у рамках мінських домовленостей.
Що стосується головних тем нинішнього саміту ЄС, то увагу приділять безпеці, обороні, міграційній кризі та Brexіt. Зокрема, лідери Євросоюзу мають намір започаткувати процес реформування європейської системи надання притулку та домовитися про створення спільного оборонного фонду. Також заплановано обговорити проект подвоєння потужностей Північноєвропейського газопроводу. Як пише DW, Єврокомісія має намір отримати від глав держав і урядів країн ЄС мандат на ведення переговорів із Росією. Проте Берлін вважає, що «Північний потік-2» є суто комерційним проектом, і вирішувати його долю слід компаніям, які беруть у ньому участь. Натомість, наприклад, в уряді Польщі стверджують, що газопровід «Північний потік-2» є суто політичним проектом РФ, і його не можна відділити від економіки.