На апаратній нараді в Сумській облдержадміністрації обговорили проблему, що виникла в регіоні після припинення експлуатації кількох нафтогазових родовищ. «Голос України» вже кілька місяців тримає цю ситуацію на контролі. Нагадаємо: через борги «Укнафти» перед бюджетом Держгеонадра відмовляються продовжувати компанії термін дії дозволів на видобуток корисних копалин.
Через це жителі кількох сіл на Сумщині залишилися без газу, бо одержували його не з магістральних газопроводів, а напряму із родовищ. Місцева влада забезпечила людей електроплитами та балонами зі скрапленим газом, але таке обладнання не може замінити паливо, що постачається до осель трубами. На апаратній нараді в ОДА розглянули можливість реверсного постачання, але застосувати цю технологію можна лише для двох сіл. Решта мешканців на невизначений термін залишаються без блакитного палива.
Ситуація ускладнюється тим, що найближчими днями зупиняться ще чотири родовища енергоносіїв на території Сумщини — Анастасіївське, Артюхівське, Коржівське та Рибальське. Це загрожує газопостачанню ще кількох сіл, а сотні нафтогазовидобувників втратять роботу. Якщо нічого не зміниться, у вересні закінчиться ліцензія ще й на розробку Липоводолинського родовища.
Керівники районів та сільські голови не знають, як вийти зі складної ситуації. Поки що єдине, що вони можуть зробити, це виділити додаткові кошти на придбання електричних плит, газових балонів чи керогазів для приготування їжі. Тим часом, селяни запевнюють, що довго не терпітимуть і вийдуть на масові акції протесту. Їх підтримують працівники підприємства «Охтирканафтогаз», котрі постали перед іншою загрозою. Через зупинку видобутку вуглеводнів вони втрачають роботу, а відтак — засоби до існування.