На Закарпатті за кошти обласного бюджету закуплено два санітарні автомобілі типу «С» на суму майже 1,7 млн. грн. Один з них виділено для надання екстреної медичної допомоги мешканцям найбільшого в області Тячівського району. Новий реанімобіль обслуговуватиме райцентр та прилеглі населені пункти. А якщо виникатиме нагальна потреба, то виїжджатиме і в будь-який куточок Тячівщини.

Аналогів такого класу реанімобіля тут іще не було. «Завдяки встановленому в авто обладнанню зможемо проводити реанімаційні заходи вже дорогою до лікарні», — каже лікар Володимир Куцин. Дотепер у складі місцевої станції екстреної медичної допомоги працювало 14 виїзних бригад: одна лікарська загальнопрофільна та тринадцять фельдшерських. Вони цілодобово надають допомогу населенню району, повідомили «Голосу України» у прес-центрі облдержадміністрації.

Екстрена медична допомога — це, передусім, кваліфіковані медики, які в будь-яку хвилину повинні бути готовими врятувати хворого. А влада має забезпечити лікарів відповідними умовами роботи та засобами.

— У сільських населених пунктах, особливо гірських, велику роль відіграє транспорт, який дає змогу оперативно дістатися до хворого. Тож, упевнений, новий реанімобіль допоможе медикам Тячівщини врятувати не одне життя. А в подальшому робитимемо акцент ще й на облаштуванні лабораторій. Бо найголовніший чинник успішного лікування — це вчасно поставлений діагноз. Нові лабораторії — саме для цього, — каже голова ОДА Олександр Ледида.

Нині у Тячівській районній лікарні вже проведено поточний ремонт лабораторії, на який витрачено двісті тисяч гривень. Торік розпочався і капітальний ремонт відділення гемодіалізу, на що з районного бюджету виділили 300 тис. грн. Облаштовано три палати на дев’ять ліжок, які обслуговуватимуть хворих з Тячівського та Хустського районів. Нині тут 32 особи потребують гемодіалізу. Між тим відділення може забезпечити проведення процедури для 54 хворих.

До речі, на Закарпатті в рамках Програми розвитку та вдосконалення нефрологічної служби на 2011—2015 роки створено мережу діалізних центрів. Так, 2009-го розпочало роботу спеціалізоване відділення в Мукачевому (8 апаратів «Гамбро-Іннова»), 2011-го — у Виноградові (6 апаратів), 2012-го — у Рахові (4 апарати), 2013 року — в Міжгір’ї (4 апарати).

Закарпатська область.

Тим Часом

1 гривню 80 копійок на день витрачають на лікування одного пацієнта в Севастопольській міській психіатричній лікарні. На харчування — майже 8 гривень, повідомляє наш власкор Микола МАГДИЧ.

Фото прес-центру ОДА.