Морський піхотинець 23-річний В’ячеслав Чернецький з Вінниччини загинув у березні нинішнього року під час відбиття наступу диверсійно-розвідувальної групи бойовиків біля села Водяне, що в районі Маріуполя на Донеччині.

За виявлений героїзм у захисті держави від ворога бійця нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Указ глава держави підписав 10 квітня. Понад три місяці знадобилося військовим чиновникам, щоб вручити нагороду рідним загиблого. Чернецький служив в окремій бригаді морської піхоти Військово-морських сил. Контракт на службу підписав у 2013-му. Він був родом з села Мурафа Шаргородського району.
Церемонія вручення нагороди відбулася у приміщенні Шаргородської райдержадміністрації. Крім рідних в актовій залі зібралися побратими, військові, волонтери, державні службовці. Орден отримала мати загиблого бійця Віра Броніславівна Чернецька. Жінка дотепер не знімає чорну хустину. Нагороду вручив заступник командира батальйону по роботі з особовим складом Олександр Шкут. Військовий розповів землякам морського піхотинця, що Чернецький служив чесно і самовіддано.
— Славний воїн, морський піхотинець В’ячеслав Чернецький віддав життя, захищаючи цілісність та недоторканість рідної України, — сказав у своєму виступі керівник відділу Шаргородської райдержадміністрації Василь Островерхий. — Загинув у бою, сповна виконавши свій священний обов’язок.
— Правильні слова, але загальні, — ділиться думками один з учасників церемонії, який не став називати своє прізвище. — До них би ще хоч щось конкретне про загиблого В’ячеслава. У батьків, рідних би запитали. Але чиновники не переймаються такими клопотами.

ТИМ ЧАСОМ

П’ять мільйонів гривень пільгових довгострокових кредитів на придбання житла планують надати з бюджету Вінниччини воїнам, демобілізованим із зони бойових дій. Депутати облради більшістю голосів підтримали пропозицію про збільшення фінансування регіональної цільової програми надання житла учасникам АТО. Листа передали на розгляд голові ОДА Валерію Коровію. У ньому, зокрема, зазначено, що до депутатів звернулися учасники ГО «Всеукраїнська спілка учасників бойових дій та волонтерів АТО» з проханням сприяти у вирішенні питання отримання житла для захисників країни. Депутати не мають сумніву, що керівник регіону підтримає пропозицію депутатів щодо внесення змін в обласний бюджет на користь збільшення видатків на фінансування регіональної програми будівництва (придбання) житла для тих, хто виконував бойові завдання у зоні АТО.