Як розповіли «Голосу України» у прес-центрі МОН, його учасників тестували у 76 центрах по всій країні.

 

Вступні випробування у формі зовнішнього незалежного оцінювання у профільному міністерстві вважають ефективним запобіжником проти корупції. Про це нагадала міністр освіти Лілія Гриневич, яка відвідала один з пунктів тестування.


«У нас існує дуже багато ВНЗ, які випускають бакалаврів з права. Тепер ці випускники, які в переважній більшості планують навчатись на магістратурі, складатимуть зовнішній незалежний іспит», наголосила вона і додала, що це дозволить зробити об’єктивні висновки щодо якості їх підготовки.


Під час ЗНО вступники виконали три блоки завдань. Зокрема, склали тест загальних навчальних правничих компетентностей (ТЗНПК), покликаний виявити здатність до аналітичного, критичного та логічного мислення. Другий блок передбачав 70 тестових завдань із шести базових юридичних дисциплін (конституційного, адміністративного, цивільного, цивільного процесуального, кримінального та кримінального процесуального права). Третій — передбачав тестування з іноземної мови. Загалом на виконання усіх блоків завдань відвели чотири години.


Абітурієнти, що вступають на магістратуру через ЗНО, мали можливість подати по п’ять заяв до різних вищих навчальних закладів.


«Для участі у цьому ЗНО зареєстровано 16 тис. 898 особи. Це означає, що конкуренція буде дуже великою, адже усього передбачено 2 тис. 350 бюджетних місць на магістратуру з права», — повідомила Лілія Гриневич.
Результати випробувань буде розміщено на інформаційних сторінках вступників «Кабінет вступника-магістра» 15 серпня. Списки рекомендованих до зарахування на магістратуру за спеціальністю «Право» мають оприлюднити до 12 години 29 серпня, а зарахувати на бюджет — не пізніше 5 вересня.


Цікаво, що єдиний фаховий іспит з використанням технологій ЗНО поки що запровадили виключно для майбутніх правознавців, та ще й не для всіх. ЗНО не складають бакалаври, що вступають до магістратури за спеціальністю «Міжнародне право». Наступного року обов’язкове тестування запровадять і для них.


Юридична освіта є дуже популярною серед наших абітурієнтів, хоча роботодавці говорять про значне «перевиробництво» юристів в Україні, яким доводиться змагатися за робоче місце з кількома конкурентами. Цього року МОН скоротив і без того незначне державне замовлення на підготовку таких фахівців. Тож більшість майбутніх юристів навчається у вишах переважно за батьківський кошт.