У Запоріжжі почалася реконструкція дохідного будинку Мінаєва. Це одна із найяскравіших пам’яток архітектури часів старого Олександрівська. Уже не одне десятиліття будівля перебуває в жалюгідному стані: стародавні балкони тримаються на підпірках, фасад обвалюється.

Невідомо, чи було хоч раз зроблено капітальний ремонт будівлі за всі 109 років її існування.

Як стало відомо «Голосу України», ініціативна група мешканців будинку звернулася до міської влади з вимогою дати їм нові квартири або компенсувати їх вартість. Вони бояться, що свої квартири можуть просто втратити через перепланування будинку. Але можливості надати нове житло у міста немає, тому людям пояснили, що капітальний ремонт не включає в себе перепланування, й було досягнуто компромісу — споруду почали капітально ремонтувати.
Підрядники, які виграли тендер на 8,8 млн. грн., протягом двох років замінять покрівлю, утеплять стіни, замінять усі комунікації, відремонтують під’їзди та квартири, а також замінять дерев’яну підлогу, старі вікна й двері. Відповідного вигляду нададуть і фасаду будинку.
Сам колишній прибутковий дім має дуже цікаву історію. Власник трьох цегельних заводів Олександр Мінаєв був за сучасними мірками будівельним олігархом. З його подачі на перехресті нинішніх вулиць Олександрівської і Академіка Чабаненка в 1908 році з’явилася чудова двоповерхова будівля в псевдоруському стилі з фасадом і двома арками, через які можна потрапити у внутрішній дворик.
Квартири в цій споруді було вирішено здавати в оренду. На першому поверсі зупинялися заїжджі купці та мандрівники, а весь другий поверх віддали студентам гімназій, оскільки будинок перебував поруч із навчальними закладами.

Фото Олександра ПРИЛЄПИ.