Запорізький алюмінієвий комбінат навмисне знищували в інтересах конкурентів із Росії. Як повідомляє прес-служба СБУ, про підозру повідомлено членам міжнародного злочинного угруповання: один із фігурантів справи перебуває під вартою, колишній директор заводу — під особистим зобов’язанням, серед підозрюваних — троє громадян Росії.


Під час досудового розслідування співробітники спецслужби встановили, що єдиного в Україні виробника первинного алюмінію з 2006 року цілеспрямовано знищували в інтересах російських виробників металу. Спочатку афілійовані з російськими бізнесменами структури придбали контрольний пакет акцій «ЗАлКу». Для реалізації оборудки у 2006—2008 роках замовники сформували організовану групу з представників російської компанії «РУСАЛ», колишнього керівництва комбінату, українських бізнесменів та іноземних громадян.


Зловмисники, використовуючи можливість впливати на ухвалення управлінських рішень на комбінаті, під керівництвом російських кураторів забезпечили знищення основних виробничих потужностей «ЗАлКу» та передачу дочірнього підприємства «ЗАлКа» — Глухівського кар’єра кварцитів — компаніям, афілійованим з «РУСАЛ».


Слідчі СБУ задокументували, що у 2015 році, перед поверненням комбінату українській державі, через грубі порушення приватизаційних зобов’язань ділки активізували знищення підприємства. Вони, зокрема, здійснили розконсервацію та ліквідацію основних фондів «ЗАлКу», що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства. За висновками експертів, у результаті злочинних дій державі завдано збитків на суму понад 39 мільйонів доларів США та понад 100 мільйонів гривень. Майже 6,5 тисячі працівників залишилися без роботи.


Та все-таки надія є. Як повідомив на своїй офіційній сторінці в соцмережі голова Запорізької обласної адміністрації Костянтин Бриль, у 2016 році, після простою обладнання, «ЗАлК» відновив випуск алюмінієвої катанки.

Запоріжжя.