Ісландці приїхали до Фінляндії в статусі абсолютних фаворитів, і багато хто думав, що гості без особливих проблем візьмуть три очки, але фіни вирішили інакше. І вже на 8-й хвилині матчу повели в рахунку. Гетемай проривався центром, і його збили з ніг. Арбітр призначив штрафний, який і привів до гола. Рінг блискуче обвів «стінку» і відправив м’яча у ворота гостей — 1:0.


Збірна Фінляндії втримала мінімальну перевагу, вперше вигравши в цьому відбірному циклі. Цей результат посприяв також нашій збірній, яка поліпшила турнірне становище.


***


Українська команда в Харкові продемонструвала якісну гру. В першому таймі чудові проходи здійснював Коноплянка. Що виявилося надважким завданням для турецьких оборонців, які не змогли встежити й за стрімкими переміщеннями Ярмоленка.


Нагадаємо, що і в першому матчі українські футболісти також вигравали 2:0. Однак господарі тоді зуміли врятуватися від поразки і навіть могли здобути вольову перемогу. Виходить, що Андрій Шевченко і його підопічні зробили необхідні висновки.


Наші доволі швидко відкрили рахунок. Стрімка атака широким фронтом за участю Коноплянки, Кравця і Коваленка завершилася ударом у лівий кут воріт Ярмоленка з восьми метрів у протихід Бабаджану.


Під завісу першої половини новачок дортмундської «Боруссії» відзначився вдруге. І знову йому допоміг Коноплянка. Євген на швидкості здійснив фірмовий прохід лівим флангом і з кута воротарського майданчика елегантно викотив м’яч під удар Ярмоленку. А той, майстерно витримавши паузу, спокійно зблизька знову влучив у лівий кут турецької брами.


Після перерви було багато напруженої та захопливої боротьби. Зокрема, українці продемонстрували не тільки вміння гостро атакувати, а й грамотно стримувати наступальні дії зачеплених за живе суперників. Рахунок, на наше величезне задоволення, так і не змінився.


***


Новий тренер збірної Туреччини Луческу, схоже, перехитрив сам себе (коментар на сайті uefa.com). Зробивши ставку на дорослих і досвідчених гравців, він явно в чомусь прорахувався. Либонь, просто переоцінив можливості своєї команди або недооцінив сили суперника. Адже факт, що його підопічні поступилися в усіх найважливіших компонентах футболу: швидкості, бажанні, боротьбі, читанні гри.


А ось продемонструвати дива турецької техніки не дали українці. Крім того, штаб Шевченка виявився готовий до психологічних трюків Луческу — його передматчеві заготовки на підвищення градуса гри так і залишилися нереалізованими.


Не випадково після фінального свистка клас синьо-жовтих визнав і Луческу. «Україна заслужила на перемогу», — погодився румун.


***


Коментар Андрія Шевченка:


— Ми добре вивчили суперника. Кондиції наших гравців були кращими, ніж в опонентів. Наша команда зіграла неймовірно. Всі задуми тренерського штабу було виконано ідеально. Хлопці продемонстрували грандіозну самовіддачу.


Скажу, що якісна гра лідерів колективу — то відображення загального стану команди. Такий результат приємний, але він нічого не вартий, якщо ми не виграємо в Ісландії або хоча б не досягнемо позитивного результату. Отож маємо право потішитися. Але тільки хвилинку — треба заспокоїтись і готуватися до наступної зустрічі...