Футбол. ЧС-2018. Відбірний раунд. 8-й тур. 5 вересня.
 
Група D. Молдова — Вельс. 0:2. Австрія — Грузія. 1:1. Ірландія — Сербія. 0:1.
Сербія — 18 очок, Вельс — 14, Ірландія — 13, Австрія — 9, Грузія — 5, Молдова — 2.
 
***
 
Група G. Македонія — Албанія. 1:1. Ліхтенштейн — Іспанія. 0:8. Італія — Ізраїль. 1:0.
Іспанія — 22, Італія — 19, Албанія — 13, Ізраїль — 9, Македонія — 7, Ліхтенштейн — 0.
 
***
 
Група І. Косово — Фінляндія. 0:1. Туреччина — Хорватія. 1:0.
Ісландія — Україна. 2:0. Голи: Гільфі Сігурдссон, 47, 66.
 
Ісландія: Галльдоурссон, Сайварссон, Інгасон, Рагнар Сігурдссон, Магнуссон, Галльфредссон (Скуласон, 89), Гуннарссон, Гудмундссон, Гільфі Сігурдссон (Фіннбогасон, 90+2), Б’ярнассон, Бьодварссон (Сігурдарссон, 67). Тренер — Геймір Гадльгрімссон.
 
Україна: П’ятов, Бутко, Хачеріді, Ракицький, Матвієнко, Степаненко (Ротань, 76), Малиновський (Зінченко, 71), Ярмоленко, Коваленко, Коноплянка, Бєсєдін (Кравець, 71). Тренер — Андрій Шевченко.
 
Рефері — Вільям Коллам (Шотландія).
 
Рейк’явік. «Лаугардалсвеллур». 15 000 глядачів. 11 градусів.
 
Не варто стверджувати, що збірна Ісландії, мовляв, сильніша за команду Туреччини. Але факт, що вона набагато краще підготувалася до зустрічі з нашими футболістами, ніж турки. Й обіграла нас цілком заслужено.
 
 
Не лукавитимемо і зізнаємося, що десь у глибині душі всі ми сподівалися принаймні на нічию в Рейк’явіку. Але, на жаль, не так сталося, як гадалося. Виникає запитання: а куди поділися ті привабливі якості нашої команди, які так нас потішили минулої суботи?
 
Ну, нехай рефері помилився, зарахувавши гол після, як нам здалося, порушення правил проти П’ятова. Це, безумовно, вплинуло на наших футболістів у психологічному плані. Але не тільки цей епізод став причиною невдачі української команди. Будемо відверті, вона зіграла просто невдало.
 
Їй забракло швидкості й агресії, ударів по воротах і легкості. А ще наші, особливо в другому таймі, явно поступалися опонентам у плані фізичної підготовки. Отже, не відновилися як слід.
 
Найімовірніше, тренерський штаб помилився, обравши цього разу саме такий варіант півоборони. Виникає запитання: чому, скажімо, не дали можливості зіграти Гармашу? Адже він перебуває в добрій формі і, немає сумніву, загострив би гру нашої команди. Так само бракувало досвідченого Ротаня.
 
Одне слово, причин у цієї поразки багато, всі одразу й не назвеш. Але дамо можливість тренерам зробити ретельний аналіз невдалого поєдинку. Сподіваємося, що вони побачать прорахунки і внесуть відповідні корективи в підготовку. Щоб у двох матчах, котрі залишилися, збірна України знову потішила нас насамперед якісними командними діями, як це було в Харкові.
 
Лише дві перемоги на виїзді з Косово (6 жовтня на нейтральному полі в місті Шкодер, Албанія) і в Києві з Хорватією (9 жовтня) залишать нам надію хоча б на друге підсумкове місце, котре дає право зіграти в плей-оф.
 
Післяматчеві коментарі.
 
Тарас Степаненко:
— Ми знали, що буде важкий матч і те, як гратиме Ісландія. В принципі, якщо подивитися на перший тайм, то гра була рівна. Десь у нас навіть була перевага в контролі м’яча. А після перерви ми пропустили швидкий гол і все посипалося. Почали втрачати зони. Ісландці стали вигравати всю боротьбу і забили другий м’яч. Велика проблема в тому, що, навіть програючи, треба діяти строго і виконувати настанови тренерів.
 
0:1 — це такий рахунок, коли все за хвилину можна змінити. Але так сталося, що ми втратили нитку гри, програли всю боротьбу. Було дуже багато неточних передач, незрозумілих рішень, чим і скористалися ісландці. Потрібно вчитися на помилках, а в матчах такого рівня гнути свою лінію, навіть програючи.
 
***
 
Андрій Шевченко, зокрема, сказав, що боротьба за путівку на фінальну частину чемпіонату світу 2018 року ще не завершилася, адже у групі І немає простих матчів і явних фаворитів.
 
— Є чотири команди, які ведуть боротьбу за два перших місця, — сказав тренер. — Будь-якій команді тут, у Рейк’явіку, буде важко, але у нас вдома також жодній з команд не буде просто. У нас попереду два матчі. Ніхто не збирається опускати рук через цю поразку...