75-ліття проголошення незалежності Карпатської України відзначатимуть усередині березня. 

Перед Хустом, на правому березі Тиси, де студентська молодь і українські патріоти далекого 1939 року вступили у нерівний бій з регулярною угорсько-фашистською армією Міклоша Горті, — постав Меморіальний комплекс «Красне поле». 

Там, на Красному полі, 15 березня цього року відбудеться традиційний мітинг-реквієм, під час якого вшанують пам’ять січовиків, полеглих у битві із загарбниками, покладуть квіти до пам’ятних знаків карпатським січовикам і у всіх інших населених пунктах краю. Також до Хуста з’їдуться учасники на обласний фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле».

Тож до цього славного ювілею готуються і громадськість, і владні структури Закарпаття. Під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Ледиди відбулася нарада, на якій обговорено широкий спектр організації святкування. Як повідомили «Голосу України» в ОДА, до відзначення цієї важливої дати вирішено належно відремонтувати меморіальний комплекс «Красне поле».

Також обговорено видання книги, у якій буде зібрано всі привітання Президентові Карпатської України Августину Волошину. За словами начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Володимира Дупелича, видання такої книги буде досить дороговартісним. Але вона потрібна сучасникам і молодим поколінням нащадків тих героїчних подій.

На захист своєї держави проти регулярної армії першими стали молоді патріоти-гімназисти. Більшість з них загинули у нерівному бою, інших закололи багнетами і скинули тіла у студені води Тиси, а учасників і співчуваючих на всій території краю протягом трьох днів або стратили, або ув’язнили у концтабори. Проводилися масові арешти населення.

Деякі історики пристають до думки, що саме ці події березня 1939 року і стали початком Другої світової війни.

Довідка

15 березня 1939 року сойм (парламент) проголосив у місті Хусті Карпатську Україну незалежною державою українського народу. Одразу почалася окупація нинішнього Закарпаття гортистсько-фашистським режимом тодішньої Угорщини.