«Головна проблема Донбасу в тому, що Україна та Росія прагнуть цілковито протилежного... Україна хоче миру та відновлення суверенітету над своєю територією, натомість Росія хоче контролю над Україною і підриває всі зусилля, спрямовані на відновлення нашого суверенітету у рамках кордонів нашої держави», — заявив Президент України Петро Порошенко, виступаючи на 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. «Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України. Україна ніколи не прийме таку домовленість. Крадіжка землі іншого народу, викрадення людей, ведення прихованої війни, збиття цивільного літака, поширення брехні по всьому світу — чи ця поведінка личить постійному члену Ради безпеки? Росія є не контрибутором міжнародної безпеки, а її найбільшою загрозою. Сьогодні Росія, мабуть, єдина країна у світі, яка має конфлікт — гарячий, заморожений чи потенційний — майже з усіма сусідами», — цитує Петра Порошенка прес-служба Президента.

20 вересня Петро Порошенко виступив перед Генеральною Асамблеєю в рамках загальнополітичних дебатів і на засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому питанням миротворчості. Тези обох промов перегукувалися, оскільки головними бідами в Україні нині є тліючий конфлікт на сході України, окупація Криму, ситуація із замороженням процесу повернення українських заручників. В ООН Петро Порошенко звернув увагу світової спільноти на те, що головним винуватцем усіх цих проблем є Росія. «Кремль свідомо обрав тактику посилення людських страждань. Окупований Кримський півострів, на думку правозахисників, уже перетворився на територію репресій.

Хто наважиться не погодитися з Кремлем, ризикує своєю свободою і навіть життям», — розповів Президент України про ситуацію в Криму і закликав «створити міжнародну групу друзів українського Криму для координації наших спільних кроків та дій». Він нагадав, що Генасамблея ООН визнала РФ окупаційною державою, тож необхідно посилити міжнародний режим деокупації Криму. Він також звернув увагу на те, що Росія використовує окупований Крим «як військовий форпост для проектування військової сили в Сирії». «У той час, як там триває війна, велика кількість російського військового обладнання перевозиться до Сирії кораблями, які базуються в портах Криму», — сказав Порошенко.


Петро Порошенко попросив ООН «підставити плече Україні» та якнайшвидше надіслати миротворчу місію на Донбас. «Наша участь у миротворчих операціях була навіть тоді, коли ми постраждали від збройного нападу з боку РФ. А сьогодні для нас настав час опертися на миротворче плече ООН», —сказав він і закликав Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша направити в Україну місію з технічної оцінки для аналізу загальної ситуації на Донбасі.


При цьому, виступаючи під час засідання Радбезу, Президент України продемонстрував військові квитки російських вояків, у такий спосіб спростувавши твердження Москви, що «їх там немає». Він наголосив, що російські військовослужбовці є навіть в українських тюрмах.


Говорячи про пропозицію Росії залучити «блакитні шоломи» винятково для контролю ситуації уздовж лінії зіткнення, Петро Порошенко наголосив: «Нещодавні гібридні миротворчі пропозиції є ще одним прикладом справжніх амбіцій Росії, яка прагне легалізувати своїх маріонеток та заморозити конфлікт назавжди». Окрім того, він заявив, що представники Росії, країни-агресора, не можуть входити до миротворчої місії ООН на Донбасі. «В основі місії мають бути керівні принципи миротворчої діяльності ООН. Один з них — неупередженість миротворців», — сказав він. На думку Києва, мандат миротворців повинен поширюватися на всю окуповану частину Донбасу, зокрема і державний україно-російський кордон. «Це обов’язково, бо поки що кордон використовується як головний шлях для постачання озброєння, особливо військових на Донбас», — заявив Порошенко.


Про те, що Росія стала головною загрозою існуючого світопорядку, говорили й інші світові лідери. Так, віце-президент США Майк Пенс, виступаючи під час засідання Ради безпеки, заявив: «Як сказав президент Трамп, знову ми зіткнулися з тими, хто погрожує нам хаосом і терором, хто намагається підірвати суверенітет, безпеку... У Східній Європі Росія, як і раніше, зазіхає на суверенітет свого сусіда. Намагається силою перемалювати кордони». До слова, перед виступом на Радбезі міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова Петро Порошенко та Майкл Пенс вийшли із зали...


Притягнути Росію до відповідальності за її агресивні дії проти сусідів закликав Президент Латвії Раймондс Вейоніс, виступаючи перед Генасамблеєю ООН. «Невиправдана агресія Росії проти її сусідів є серйозним порушенням міжнародних правил безпеки. Кожен агресор, який розпалює та підтримує ці конфлікти, мусить відповідати за порушення міжнародного права», — цитує Раймондса Вейоніса «Укрінформ».


А на полях сесії під час двосторонніх переговорів та зустрічей продовжувалася координація позиції щодо подальшої роботи у рамках «нормандського формату» та ініціативи щодо розгортання миротворців ООН на Донбасі. Як повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко, це стало предметом розмови з Президентом Франції Еммануелем Макроном, Президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, постпредом США в ООН Ніккі Хейлі, віце-президентом США Майком Пенсом. Учора також відбулися переговори Президента України з Президентом США Дональдом Трампом. Коли верстався номер, деталі перемовин були невідомі.


Сьогодні розпочинається візит Президента України до Канади.