Міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балог, який опікується, серед іншого, питанням угорської освіти, наприкінці минулого тижня надіслав офіційний лист в Міністерство освіти і науки України із пропозицією про особисту зустріч із очільницею відомства Лілією Гриневич для обговорення питання нового українського закону про освіту. Відповідне повідомлення розміщено на сайті угорського уряду. Л. Гриневич запросили на відкриття навчального року в угорськомовному Інституті імені Ференца Ракоці ІІ в місті Берегове на Закарпатті, яке відбулося учора. У листі угорського міністра йдеться, що цей законодавчий акт й особливо його мовна стаття щодо освіти меншин викликала занепокоєння кількох урядів сусідніх країн, зокрема й угорського.

 

«Голос України» звернувся до Міністерства освіти і науки, аби уточнити, чи відомство отримувало листа від З. Балоги та чи планує Л. Гриневич провести з ним зустріч. У прес-службі міністерства повідомили, що МОН України отримало копію листа з пропозицією про таку зустріч у п’ятницю, 22 вересня 2017 року, о 19.30 на скриньку міжнародного відділу МОН. «Таким чином фактично копію листа було отримано 25 вересня 2017 року. Враховуючи, що міністр не планувала поїздку на Закарпаття і фізично перебувала в Києві, на жаль, вона не змогла зустрітися з паном Золтаном Балогом. Однак, слід зазначити, що вже передбачено зустріч Лілії Гриневич з міністром людських ресурсів Угорщини у жовтні за попередніми домовленостями між сторонами», — наголосили у МОН.


Отож, Угорщина все ж йде на контакт й має намір обговорювати питання нового закону про освіту. У свою чергу Київ на усіх дипломатичних рівнях теж демонструє свою готовність до діалогу.