У Греції існує давня традиція: кожен новий президент і новий уряд перед початком своєї діяльності присягають на вірність конституції та народу на Біблії одного з монастирів на Святій горі. 
А ось Алексіс Ципрас перед вступом у владу категорично відмовився робити це. І пояснив свою відмову тим, що він не вірить у Бога. Релігійна влада Афона не забула про це. І коли прем’єр-міністр заявив про своє бажання відвідати цього тижня Святу гору й невелике містечко Карея, що є адміністративним центром грецької чернечої держави, яка живе за своїми законами, то йому відмовили в цьому.
Адміністрації кабінету, котра готувала цю поїздку на Афон, пояснили, що не можуть прийняти у себе чиновника, який оголосив себе атеїстом, а отже, він є державним службовцем, який шкодить православ’ю та вірі. Але влада Святої гори пояснила, що може дозволити Ципрасу побувати у святому для мільйонів людей місці як звичайному громадянину, повідомили грецькі ЗМІ.
Ципрас планував відвідати Святу гору минулої середи, а рішення про те, щоб не пускати прем’єра-атеїста на Афон, було прийнято в понеділок.