Міністерство оборони Туреччини офіційно повідомило, що ВПС Туреччини завдали повітряного удару по базах бойовиків Робітничої партії Курдистану (РПК), що перебувають на території північного Іраку. У результаті було знищено 13 осіб, які, за твердженням військових, готувалися до проведення терактів у прикордонних районах Туреччини.

Крім того, турецькі ЗМІ інформують, що прикордонна охорона країни затримала після проведення референдуму 1 892 особи, які намагалися нелегально потрапити на територію Туреччини. Їх особи та приналежність до терористичних угруповань перевіряються компетентними органами країни.
Тим часом міністерство закордонних справ Туреччини закликало своїх громадян, чиє тривале перебування на півночі Іраку не входить до їх плани й необов’язкове в цей момент, покинути територію Курдської регіональної адміністрації (КРАІ) до початку дії рішення (18.00 29 вересня) про припинення виконання всіх міжнародних авіарейсів із міст Ербіль і Сулейманія.
МЗС проінформував своїх громадян, які перебувають в Ербілі й Сулейманія, що турецькі авіакомпанії 28 і 29 вересня збільшать кількість рейсів до цих міст, щоб усі бажаючі змогли покинути цей регіон Іраку. Туреччина першою відгукнулася на заклик Управління цивільної авіації Іраку до закордонних авіакомпаній призупинити з 29 вересня польоти в міжнародні аеропорти Сулейманія й Ербіль. Але перед цим вирішила надати можливість громадянам своєї країни залишити територію, що перебуває під контролем КРАІ, де події можуть в найближчі тижні розвиватися за непередбаченим сценарієм через позитивні результати про незалежність Курдистану. Президент Туреччини Реджеп Ердоган уже попередив, що «Анкара розглядає всі сценарії: від економічних санкцій до заходів воєнного характеру. Серед інших обговорюється питання закриття повітряного простору та сухопутних кордонів. Сподіваюся, що необхідності у всьому цьому не буде, і влада КРАІ незабаром опам’ятається й відмовиться від цієї авантюри».
«Закликаю всіх розсудливих жителів Іраку та Сирії не ставати частиною чужих ігор і не дозволяти себе експлуатувати. Ті, хто сьогодні маніпулюють вами, завтра покинуть цей регіон, а наші народи продовжать жити пліч-о-пліч протягом тисячі років. Не жертвуйте завтрашнім днем у погоні за миттєвою вигодою», — попередив турецький лідер. Він також заявив, що після того, як тільки Туреччина запровадить санкції проти півночі Іраку, всі ці сепаратистські процеси зведуться нінащо. «Все закінчиться, щойно Анкара перекриє нафтопровід. Якщо вантажівки не зможуть перетнути кордон Туреччини й Іраку, то жителям КРАІ не буде чого їсти й в що одягтися. Анкару змушують до цього кроку. І хто тоді їм допомагатиме? Ізраїль?», — поцікавився Ердоган.
Але, мабуть, ейфорія від результатів референдуму заважає владі КРАІ дослухатися до цих попереджень, що лунають з Анкари. Вона вже відмовилася передавати управління аеропортами в Ербілі й Сулейманії Багдаду. Міністр транспорту КРАІ Мевлюд Бавемурад пояснив це рішення адміністрації КРАІ тим, що цей крок негативно позначиться на громадянах. «Ербіль не піде на цей крок, оскільки вважає його неправильним. Закриття аеропортів негативно позначиться на громадянах, зокрема хворих, студентах, дипломатах, які проживають у регіоні, а також співробітниках ООН», — пояснив Бавемурад.