Понад 90 відсотків каталонців, котрі прийшли на референдум у неділю, проголосували за незалежність від Іспанії. Такі попередні результати вчора оприлюднив женералітат (уряд) автономної області. Згідно з підрахунками, участь у плебісциті взяло понад  2,3 млн. осіб. 
Зазначимо, що голосування відбулося попри заборону Мадрида. Голова уряду Іспанії Мар’яно Рахой після закриття дільниць для голосування у Каталонії виступив з екстреним зверненням до нації, у якому наголосив, що референдуму про самовизначення «не відбулося».  «Уряд весь час наполягав, що цей референдум не відбудеться, вони — ті, хто просував цей виклик, знали  це весь час… Попри це, вони вирішили йти далі», — цитує Рахоя El Pais. Також він висловив упевненість, що каталонці переважно не хотіли відокремлення від Іспанії.
Через заборону Мадрида іспанська поліція після початку голосування вдалася до спроб заблокувати дільниці та вилучити урни для бюлетенів. Водночас в уряді Іспанії звинуватили каталонську поліцію у надмірній пасивності в день референдуму, що змусило поліцію і цивільну гвардію застосувати силу. Щонайменше 893 особи та 33 поліцейські постраждали під час сутичок, інформує El Pais з посиланням на медиків. Повідомляється, що принаймні двоє людей отримали серйозні пошкодження: одна особа була поранена в око гумовою кулею, ще одна — перенесла серцевий напад. Загалом у день референдуму працювало 73% виборчих дільниць.
Після сутичок мер Барселони Ада Колау закликала прем’єр-міністра Іспанії Мар’яно Рахоя піти у відставку. «Поліцейські акції проти мирного населення у Каталонії мають припинитися, і як держава ми повинні вимагати відставки Мар’яно Рахоя», — написала вона у Твіттері й наголосила, що «насильство — це завжди поразка»
Глава женералітату Карлес Пучдемон у своєму спеціальному телезверненні заявив, що Каталонія отримала право на незалежну державу та готова до діалогу з Мадридом. «Ми відкриті до пропозицій діалогу, який буде корисний, тільки якщо вестиметься з повагою до каталонського народу. І ми відкриті до пропозицій про посередництво, яке могло б допомогти нам на цьому шляху», — повідомив Пучдемон. Він також заявив, що найближчими днями направить результати референдуму до каталонського парламенту, де вирішиться питання суверенітету країни.
У свою чергу, голова уряду Іспанії Мар’яно Рахой заявив про готовність до діалогу з Каталонією. «Я не закриватиму жодні двері. Я завжди пропонував діалог, але в рамках закону», — заявив він, не уточнивши, чи готовий в принципі обговорювати можливість від’єднання автономної області.
Речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас учора, на брифінгу у Брюсселі, заявив, що, відповідно до конституції Іспанії, проведений у Каталонії у Каталонії референдум, — незаконний, пише «Європейська правда». У ЄК також нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії,  і закликали сторони перейти від конфронтації до діалогу, наголосивши на тому, що насильство не вирішить ситуацію.

На знімку: К. Пучдемону проголосувати на референдумі вдалося.

Фото з офіційної сторінки у Твіттері К. ПУЧДЕМОНА.