Відповідно до чинних фінансових правил парламенту Болгарії, «нapoдні пpeдcтaвники одержують ocнoвну місячну винагороду, що дорівнює трьом cеpeдньомісячним зaрплaтам працюючих у суспільному секторі». Це середнє число кожні три місяці визначається згідно з даними Національного інституту статистики (НІС). Початкову зарплату депутатам, обраним до парламенту 26 березня 2017 року, нараховували за такою формулою: НІС повідомив, що в останньому кварталі 2016 року середня зарплата в суспільному секторі становила 1 033 лева (майже 516 євро). Цю цифру помножили на три й одержали базову суму місячної зарплати кожного депутата – 3 099 левів (майже 1 549 євро). До цієї суми додається один відсоток за кожний рік виробничого стажу народного обранця.
Журналісти з’ясували, що в середньому стаж депутатів дорівнює 20 рокам, а значить, їхня місячна зарплата становить 3 718 левів (майже 
1 859 євро). Але й це ще не все. Зарплата депутата збільшується на 15 відсотків з його входженням до постійної або тимчасової парламентської комісії, а до базової зарплати голови додається 35 відсотків. Підраховано: якщо депутат входитиме хоча б до одної комісії, то він отримає 4 183 левів (приблизно 2 090 євро). Але зазвичай більшості депутатів вдається потрапити не тільки до постійних, а й до тимчасових комісій, що помітно збільшує грошову винагороду. Депутати, які мають науковий ступінь доктора, одержують ще збільшення до базової зарплати в розмірі 10 відсотків.
Нові депутати, котрі не входили до складу колишнього скликання, як одноразову фінансову допомогу одержали суму в розмірі двох зарплат у суспільному секторі, а це 2 066 левів (приблизно 1 033 євро) для придбання костюмів, взуття, декількох сорочок і краваток.
У болгарському парламенті депутати-пенсіонери, крім зарплати, мають право на одержання пенсії в повному обсязі. Таких депутатів у нинішньому скликанні не більше двадцяти осіб, і їхній місячний дохід становить до 7 500 левів (приблизно 3 750 євро).
До того ж болгарські депутати мають право на штатних і позаштатних радників. Якщо перші отримують зарплату в парламенті, то другі — лише пропуск на вхід до нього. У першому випадку на роботу беруть досвідчених експертів, зарплата яких залежно від сфери консультування коливається від 700 до 1 200 левів (від 350 до 600 євро). Найвищі зарплати одержують головні експертні співробітники. Зрозуміло, що робота помічниками в більшості — не основне місце їхньої трудової діяльності. Пропуск до будівлі вищого законодавчого органу надає право пообідати буквально за копійки, тобто за стотинки, у парламентському ресторані. З вересня минулого року на сайті Народних зборів навпроти імені кожного народного депутата з’явилися і прізвища його помічників із зазначенням отриманої освіти й у якій сфері він допомагає порадами представникові парламенту.
Народні збори Болгарії застрахували життя кожного з 240 депутатів на суму 60 000 левів (майже 
30 000 євро) із ПДВ. У випадку хвороби або дорожнього інциденту депутат одержить як компенсація 15 тисяч левів (близько 7 500 євро). Якщо, не дай Боже, народний представник загине в автокатастрофі, помре від інфаркту чи інсульту під час виконання депутатських обов’язків, то його родині виплатять 30 000 левів (майже 15 000 євро). У разі дострокового припинення депутатських обов’язків народним обранцем його страховка ліквідується.

Олександр БІЛИК.

ДО РЕЧІ

Але й це ще не все. Народні обранці отримують щомісяця майже 2 000 левів (десь 1 000 євро) так званих беззвітних грошей на представницькі витрати. Таким чином, основною зарплатою народного обранця можна вважати 6 183 леви (3 090 євро), або майже 100 (сто) тис. грн.  Також їм оплачуються в повному обсязі транспортні витрати, а тим, хто виїжджає на зустрічі з виборцями на своєму особистому автомобілі, — відшкодовуються витрати на бензин. Крім того, депутати, які живуть у провінції, одержують безплатно службові квартири або їм оплачується проживання в столичних готелях.