Про це, виступаючи в парламенті, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган. «Але ми не будемо стороною, яка відмовиться від подальших переговорів із ЄС. Правда, якщо говорити чесно, ми більше не потребуємо членства в ЄС», — сказав глава Туреччини. І зазначив: якщо Європейський Союз прагне зробити «стрибок уперед», то має на це лише один шанс — надати в ньому членство Туреччині й задіяти процес культурного та економічного розвитку.
Цю заяву Ердоган зробив у відповідь на заклик канцлера Німеччини Ангели Меркель припинити переговори з Туреччиною про її членство в ЄС. Оглядачі зауважують, що ця пропозиція, яка пролунала з Берліна, знайшла відгук лише в Австрії та Люксембурзі, а більшість країн Євросоюзу зберегли дипломатичне мовчання. Це пов’язано з тим, що Туреччина все-таки стримує біженську хвилю від її проникнення до Європи. Крім того, лідерів багатьох європейських країн не можуть не напружувати зближення Анкари з Москвою та закупівля у Росії зенітних комплексів С-400. Вони нагадують, що Туреччина все-таки є членом НАТО, і зачиняти двері Євросоюзу для неї — стратегічно неправильне рішення.
ЗМІ Туреччини нагадують, що переговори між Анкарою і Брюсселем про приєднання до ЄС тривають уже понад 12 років, а віднедавна їх майже заморожено. Це охолодження пов’язане і з референдумом про наділення президента Туреччини широкими повноваженнями, і з арештами після спроби перевороту тисяч людей, і з наміром Анкари повернути смертну кару в країні для тих, хто, на думку влади, пов’язаний зі змовниками.