«Україна завжди виступала і виступає за безумовну повагу до суверенітету і територіальної цілісності держав у світі, зокрема й в Іспанії, у межах визнаних кордонів. Ми вважає нелегітимним проведений каталанської владою 1 жовтня референдум, оскільки він не відповідав Конституції держави, був заборонений Конституційним судом Іспанії». Про це в коментарі «Голосу України» заявила речниця нашого МЗС Мар’яна Беца. Вона також наголосила, що Київ підтримує готовність Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами задля відновлення правопорядку в межах конституційного поля країни. «Ми переконані, що Іспанія в демократичний спосіб вирішить ці нагальні проблеми суспільно-політичного життя», — зауважила М. Беца.


«Ми не хочемо травматичного розриву... Ми хочемо нового розуміння з іспанською державою», — заявив у понеділок президент Каталонії Карлес Пучдемон, пише ВВС. Він також оголосив про створення комісії для розслідування насильства, вчиненого в неділю під час референдуму. Повідомляється, що Пучдемон звернувся до міжнародного посередництва, щоб допомогти вирішити кризу, яка зростає.


У свою чергу голова Європарламенту Антоніо Таяні анонсував на 4 жовтня обговорення каталонського плебісциту. «Я спілкувався з прем’єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм. Європарламент проведе дебати щодо Конституції, верховенства права та фундаментальних прав людини в Іспанії у світлі подій у Каталонії», — написав Таяні у Twitter.


Учора  в Каталонії відбувся загальнонаціональний страйк, скликаний профспілками. Як інформує  El Pais, у Барселоні та Реусі тисячі людей прийшли до кількох поліцейських відділків, протестуючи проти дій поліції під час референдуму, де постраждали понад 850 осіб. Окрім того, каталонці у зв’язку зі страйком заблокували щонайменше 12 доріг.


Зазначимо, що департамент освіти Каталонії оцінив у 314 тисяч євро збитки, завдані школам автономії поліцією Іспанії у день референдуму про незалежність. А МВС Іспанії заявило, що в неділю різного роду поранення в ході голосування дістав 431 офіцер поліції і цивільної гвардії країни, хоча днем раніше називали цифру 39.