Міжнародна науково-практична конференція на тему «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат і давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту» відбулася в Рахові. Захід організовано Карпатським біосферним заповідником за сприяння Міністерства екології та природних ресурсів України й Закарпатської обласної державної адміністрації під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

 

У конференції взяли участь науковці, представники органів влади, природоохоронних установ та громадських організацій із України, Німеччини, Швейцарії, Австрії, Румунії, Угорщини та Словаччини.


Учасників привітав заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак. Він, зокрема, зазначив: об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат» становить надзвичайну цінність на світовому рівні як взірець недоторканих природних лісових комплексів. Юрій Шпонтак також подякував науковцям Карпатського біосферного заповідника за проведену роботу в організації номінування пралісів Карпат до Всесвітньої природної спадщини. «Відрадно, що в цьому році до переліку Всесвітньої спадщини додані нові кластери пралісів на території нашого краю, а саме — ділянки Національного природного парку «Синевир» та НПП «Зачарований край». Звичайно, це є визначною подією як для природоохоронних територій, так і для нашої держави загалом», — наводить слова посадовця прес-служба облдержадміністрації.


У рамках конференції відбулося також засідання спільного менеджмент-комітету українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», на якому підбито підсумки розширення транскордонного об’єкта та обговорено особливості інтегрованого менеджменту новоутвореного об’єкта.