Міністерство фінансів відзвітувало, що за час функціонування нового порядку відшкодування ПДВ повернено 60,7 мільярда гривень. Про це повідомила прес-служба відомства.


Не виключено, що до такої заяви міністерство підштовхнув конфлікт, що розгорається між урядом та Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики через законопроект № 7115, який стосується проблеми блокування реєстрації податкових накладних. Законопроектом пропонується: повернутися до тестового режиму зупинення реєстрації податкової накладної; тимчасово припинити дію норми щодо безумовності податкового кредиту, якою, на думку народних депутатів, маніпулятивно користаються представники великого бізнесу; визначити порядок розблокування податкових накладних.


Що ж стоїть за цими дещо складними для розуміння вимогами? Суть конфлікту у тому, що, аби отримати відшкодування ПДВ, потрібно зареєструвати податкову накладну. Але фіскали, керуючись настановами, розробленими у Мінфіні, можуть її заблокувати. І тут починається найцікавіше.


«Як зазначають представники бізнесу, під критерії для блокування за дивних обставин потрапили не олігархічні фінансово-промислові групи, а дрібні підприємства, які і так перебувають на межі виживання», — обурюється депутат Косівської районної ради Петро Іванишин. До речі, ця рада 20 вересня ухвалила звернення до Кабміну та Міністерства фінансів з вимогою припинити блокувати податкові накладні. У складному становищі опинилися й аграрії. Ось що з цього приводу пише галузеве видання «Аграрний тиждень»: «Проблема блокування реєстрації податкових накладних найгостріше постала для агросектору в останній декаді серпня, коли сільгоспвиробники почали масово збувати зібраний врожай. Мета автоматичної системи блокування полягає у виявлення фіктивних операцій купівлі-продажу, зокрема, за допомогою звірки товарів, які закуповує підприємство та які воно продає.

Сільгоспвиробники опинилися в «зоні ризику» через невідповідність матеріалів на «вході» (насіння, добрива) та на «виході» — рослинницька продукція».


Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна переконана, що підтримувати цю систему — означає знехтувати позицією людей, які не можуть найняти масовку й вивести її під стіни Верховної Ради. «Прем’єр-міністр, міністр фінансів і багато-багато людей не хочуть чути, що насправді відбувається із середнім і малим бізнесом. Вони намагатимуться гальмувати цей законопроект», — передбачає голова комітету.


І справді, Міністерство фінансів уже погрожує тим, що у разі ухвалення цього законопроекту під питанням буде робота системи відшкодування ПДВ і навіть співпраця з МВФ.