Мешканці Конотопа шоковані. Інспектори управління Держпраці у Сумській області перевірили комунальне підприємство «Теплогарант» і дійшли висновку, що виявлені недоліки та порушення «унеможливлюють надання суб’єктом господарювання послуг з опалення у місті Конотоп у повному обсязі». Що таке «неповний обсяг», на сьогодні ще незрозуміло, але «Теплогарант» обігріває 70 відсотків житлового фонду міста, тож ситуація у будь-якому разі серйозна.
Інспектори Держпраці заборонили експлуатацію 90 відсотків опалювальних котлів комунального підприємства та оштрафували вісьмох посадовців. Претензій до них чимало: від виконання робіт підвищеної небезпеки без відповідних дозвільних документів до відсутності експертного обстеження котлів та іншого устаткування. Інспектори Держпраці також помітили, що персонал «Теплогаранту» працює без необхідних засобів захисту. Після перевірки керівництво підприємства та міської житлово-комунальної галузі зобов’язали усунути виявлені недоліки «у найкоротші терміни», позаяк «новий опалювальний сезон уже розпочався».
Міський голова Конотопа Артем Семенихін занепокоївся ситуацією на «Теплогаранті» ще кілька місяців тому. За його словами, лише на те, щоб погасити задавнений борг за газ, комунальному підприємству потрібно 1,1 мільйона гривень. Також негайно потрібні гроші, аби провести експертне обстеження опалювальних котлів та одержати відповідні документи, на відсутність яких вказано в акті Держпраці.
За словами А. Семенихіна, щоб успішно розпочати у Конотопі опалювальний сезон, потрібно щонайменше 3 мільйони гривень. А загалом «Теплогарант» уже винен кредиторам величезну суму — 18 мільйонів гривень. Ще з березня міськвиконком хоче надати своєму комунальному підприємству поворотну фінансову допомогу, але не може цього зробити, бо нема кому проголосувати за відповідне рішення: більшість депутатського корпусу блокує роботу міськради.
Про ситуацію з підготовкою Конотопа до опалювального сезону нещодавно розповідав «Голос України». Проблему розглянули на апаратній нараді в Сумській облдержадміністрації. Підрахунки Артема Семенихіна щодо мінімальної потреби в коштах тоді підняли на кпини. Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Сергій Луговий заявив, що для нормалізації ситуації на «Теплогаранті» потрібно не 3 мільйони, а лише 3 тисячі гривень, і такими коштами міському голові Конотопа можуть скинутись учасники апаратної наради.
Тож перевірка інспекторів обласного управління Держпраці посприяла рейтингу міського голови, хоч і виявила недоліки в його роботі. Парадокс, але таке іноді буває. Ситуація в Конотопі виявилася справді загрозливою, і лише на 3 тисячі гривень ця загроза аж ніяк не тягне. Опалювальний сезон у місті безпроблемним однозначно не буде, і сьогодні йдеться лише про те, аби ці проблеми мінімізувати.
Окрім Конотопа, несподівані ускладнення виникли і в Сумах. Централізоване опалення обласного центру забезпечують два підприємства — «Сумитеплоенерго» і «Котельня Північного промвузла». Перше обслуговує 70 відсотків багатоповерхового житлового фонду, друге — 30. Але тоді як на території «Сумитеплоенерго» опалення лікарень та дитсадків розпочалося ще у перших числах жовтня, «Котельня Північного промвузла» зволікала з цим до останнього. Аж доки міський голова Олександр Лисенко не поставив питання руба: якщо не розпочнуть негайно обігрівати дитячі та медичні заклади, їх передадуть на обслуговування до «Сумитеплоенерго». Вже через день батареї у школах і дитсадках стали теплими, а через два дні «цивілізація» прийшла і до квартир багатоповерхівок. Як після цього сказати, що шантаж — це нецивілізований метод впливу?