Лише за офіційними даними, в Україні зафіксовано 1,6 млн. внутрішньо переміщених осіб (ВПО) із тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. І найболючішими питаннями для вимушених переселенців у нашій країні є житло, робота та інтеграція. Шляхи їх розв’язання зацікавлені сторони обговорювали днями у столиці під час форуму «Три роки внутрішнього переміщення: виклики та вдалі практики інтеграції». Захід відбувся у рамках проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», що здійснюється у межах плану дій Ради Європи для нашої країни на 2015—2017 роки. Проект реалізується у співпраці з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) за підтримки Посольства Японії в Україні.

 

Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Шигекі Сумі повідомив, що з початку агресії на сході Токіо надало нашій державі понад 1,6 млрд. доларів допомоги, зокрема й на підтримку внутрішньо переміщених осіб. Це і фінансування центрів безоплатної правової допомоги, і підтримка у відкритті власного бізнесу, і заснування клінік та реабілітація. «Японія розташована далеко від України, але японський народ співчуває українцям через те, що їм доводиться проходити. Уряд Японії фінансує реалізацію конкретних проектів для переселенців із Донбасу. Я часто їжджу в зону АТО, тому добре знаю їхні потреби», — розповів посол під час форуму. Він наголосив, що питання ВПО є довгостроковим і потребує чіткого бачення розв’язання цих проблем. Посол зазначив, що має «на увазі не лише випадки, коли постраждалі втекли від війни, а йдеться і про те, як їм інтегруватися, коли вони в майбутньому повернуться у свої домівки».
Представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу розповів про успішний досвід співпраці організації з нашою центральною, а також регіональною та місцевою владою. «Це УВКБ робить від початку виникнення кризи в Україні», — зазначив Матеу. Окрім того, за його словами, організація тісно співпрацює не лише з ВПО, а й з громадою, яка їх приймає. «Ми намагаємося реабілітувати інфра-структуру громади спільно із ЮНІСЕФ для того, щоб існувала певна ступінь єдності у громадах, — наголосив він. — Водночас УВКБ надає індивідуальну допомогу. Як приклад — ми надавали невеличкі гранти ВПО для започаткування невеличкого бізнесу». Матеу також назвав позитивні кроки нашої країни, які допомагають ВПО інтегруватися: «Уряд України не створив табори для переселенців, що рекомендували деякі міжнародні спільноти. Отож ВПО живуть пліч-о-пліч із громадами, які їх приймають. Також в УВКБ оцінили заснування відповідного міністерства та прийняття законодавства щодо проблем ВПО».
Упродовж року фахівці МТОТ спільно з Радою Європи, народними депутатами та громадськими організаціями в рамках створеної робочої групи працювали над пропозиціями щодо вдосконалення національного законодавства в частині реалізації та захисту прав ВПО за п’ятьма напрямами, серед яких, зокрема, розв’язання проблем із житлом, реєстрація та виборчі права ВПО тощо.
«Ми знаємо, що найболючішою проблемою для переселенців є житло, — сказав під час виступу очільник МТОТ Вадим Черниш. — У проекті на наступний рік є дві програми: кредитна, на 36 млн. грн., яку реалізовує Мінрегіонбуд через Фонд молодіжного житла. Друга — наше міністерство вперше за три роки домоглося виділення державної субвенції через зміни до державного бюджету, в розмірі 15 млн. грн. для Донецької та Луганської областей на реалізацію проектів, в тому числі, надання тимчасового житла переселенцям, найбільша кількість яких проживає саме в цих регіонах. Крім цього, міністерство веде переговори з KFW (німецький державний банк. — Ред.) щодо надання коштів для кредитів на житло для ВПО. Ми постійно ведемо переговори з урядами різних країн і наголошуємо, що першочерговою проблемою внутрішньо переміщених осіб є саме проблема житла».
Виходячи із цього, МТОТ під час форуму презентувало нову «Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року». Стратегія готується на заміну «Комплексної державної цільової програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року». Вона покликана розв’язати проблемні питання та створити ефективні інструменти державного управління.

Юлія КІНЗЕРСЬКА.