В Україні виникла потреба у запровадженні міжнародно визнаного сертифікаційного іспиту з української мови як іноземної. Про це йшлося на нараді за участю віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка, міністра освіти Лілії Гриневич, представників МЗС, Національної академії наук, закладів вищої освіти та громадських організацій.

Потреба у такому сертифікаційному іспиті виникла через зростання кількості громадян, які хочуть підтвердити своє знання української мови. «Закордонним українцям, тим іноземцям, які хочуть набути громадянство України, іноземним студентам необхідно офіційно підтверджувати знання української мови, тому маємо вирішити організаційні питання із запровадженням сертифікаційного іспиту якомога швидше», — наголосив В’ячеслав Кириленко, якого цитує Урядовий портал.


Важливим етапом запровадження сертифікаційного іспиту є затвердження стандарту, який відповідатиме нормативним документам CEFR (Common European Framework of Reference — Спільна європейська система баз даних), рекомендованим резолюцією Ради ЄС.


За словами віце-прем’єра, вирішити організаційні питання із запровадженням сертифікаційного іспиту необхідно якомога швидше.


За результатами наради було ухвалено рішення щодо створення робочої групи за участю провідних мовознавців і практикуючих викладачів, яка до кінця року узагальнить усі існуючі підходи та напрацює єдиний стандарт для складання сертифікаційного іспиту з української мови як другої (іноземної).