Уже наступного року в Чернігівському обласному онкологічному диспансері планують провести першу трансплантацію в Центрі пересадки кісткового мозку. Медики запевняють, що така пересадка є найпрогресивнішою формою лікування складних захворювань.
— В об’єднаній Європі здійснюють 20 пересадок кісткового мозку на рік з розрахунку на мільйон населення! В Україні — лише 20—30 на рік, — розповідають у Чернігівському онкологічному диспансері. — У нашій державі операції проводять лише в чотирьох клініках: Київському центрі трансплантації кісткового мозку, Центрі трансплантації в ОХМАТДИТі, Національному інституті раку та Львівському інституті гематології та трансфузіології.
Та найчастіше українські пацієнти їдуть на лікування до Німеччини, Ізраїлю, Білорусі, Росії, Індії. У Чернігівській області щорічно аутологічної пересадки потребують 10—12 хворих на злоякісні лімфоми і солідні пухлини та п’ять-шість хворих на лейкемію.
Отже, створення регіонального центру пересадки кісткового мозку — вкрай нагальна потреба, наголошує завідувач гематологічного відділення онкодиспансеру Алла Нагорна. Нині опрацьовується кошторисна документація щодо створення центру. Попередня вартість становить 15 мільйонів гривень.