Вінниця:

Понад 20 тисяч мешканців Вінниччини знищено під час масових репресій у 1937—1938 роках. Крім українців, на другому місці за числом жертв стали поляки, які проживали у краї. В пам’ять про жертв кривавого терору проти польського населення у місті Бар встановлено меморіальний знак «Жертвам сталінських репресій» (на знімку).

 


Скульптуру встановили на римо-католицькому цвинтарі. Освячення пам’ятника провів єпископ —  ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський. У Польському домі провели історико-краєзнавчу конференцію, приурочену 80-м роковинам трагічних подій «Вінницька Катинь». Ініціювало захід районне культурно-освітнє товариство поляків імені Конфедератів Барських. Його проведення підтримали міськрада, Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, Вінницька філія Центру дослідження історії Поділля, а також Варшавське товариство «Спільнота Польська».


Історики, які досліджують трагічний період у житті краю, краєзнавці, очолювані професором Вінницького педуніверситету імені Коцюбинського Сергієм Гальчаком, дипломати, гості з Польщі говорили про уроки минулого і нинішні відносини двох народів. З особливим хвилюванням учасники конференції сприйняли спогади родин, чиї предки потрапили під жернова сталінського режиму.


У Польському домі, де відбувалася конференція, працівники обласного Краєзнавчого музею розгорнули виставку документів «Вінницька трагедія». У ході завершального етапу зібрання у костелі Пресвятої Діви Ангельської провели поминальну службу за всіх невинно убієнних під час кривавого терору 1937—1938 років.

Фото з сайту Вінницької ОДА.