Фасад цієї незвичайної школи прикрашають твори першокласників — дитячі долоньки на глиняних пластах в образі квітів, пташок, метеликів і навіть сонечок. Так учні карбують свою посвяту у світ творчості на щорічному Святі художника. Схожу традицію мають і випускники: їхні глиняні панно — ознака причетності до формування унікальної освітнього закладу — Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І—ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» імені Василя Кричевського, що цього року зустріла своє 20-ліття.

 

Зліва направо: голова Полтавської облради Олександр Біленький, депутат облради Валерій Калюжний, директор колегіуму Людмила Овчаренко та Анатолій Шкарбан, консультант-радник народного депутата України Олега Кулініча.

 

Кераміка з ювілейної виставки. 

Фото Тараса Пошивайла.

Ідея його створення з’явилася й отримала втілення завдяки генеральному директору Національного музею-заповідника українського гончарства професору Олесю Пошивайлу. За його активного ініціювання 1997 року, на основі Опішнянської середньої школи № 2, було засновано Колегіум мистецтв як структурний підрозділ музею-заповідника. Від 2004-го заклад має окремий юридичний статус. 2014 року колегіуму мистецтв присвоєно ім’я видатного українського митця Василя Кричевського.


На могутньому корінні гончарських традицій Опішні колегіум мистецтв сформувався як єдиний в Україні загальноосвітній навчальний заклад, який дає початкову мистецьку освіту з образотворчого мистецтва та гончарства.


Разом із загальноосвітніми дисциплінами з першого класу учні вивчають гончарство, рисунок, живопис, композицію, скульптуру, основи керамології. Наприкінці кожного навчального року відбуваються традиційні свята творчості, підсумкові виставки. Учні 11-го класу на уроках гончарства проектують і виготовляють випускні роботи. Їх захист — підсумковий етап у вивченні гончарства.


У колегіумі мистецтв діє Мистецька рада, до якої входять творчо обдаровані й активні учні та вчителі мистецьких дисциплін.


Упродовж 20 літ роботи учнів та вчителів колегіуму неодноразово презентувалися на виставках у Вінниці, Дніпрі, Донецьку, Кам’янці-Подільському, Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Сімферополі, Харкові.


Уже понад десятиліття колегіум мистецтв єднає творчу молодь України та світу на Міжнародних молодіжних гончарських фестивалях. На цих заходах в Опішні побували учасники з Молдови, Росії, Білорусі, Румунії, Болгарії, Туркменістану, Грузії, Китаю, Гани, В’єтнаму.


Урочистості з нагоди 20-ліття закладу відбулися 27 жовтня цього року. Ювілейна виставка «Шлях 20+» презентувала творчий доробок учнів колегіуму мистецтв. Кожна робота — випромінення тепла дитячого серця, вираження неповторного світу юної фантазії.


Свято об’єднало в дружну родину учнів та вчителів, випускників різних років, колишніх працівників, друзів закладу. Привітати колектив колегіуму завітали представники Міністерства культури України, державних установ області та району.


Заслужений працівник культури України Людмила Овчаренко, котра очолює колегіум мистецтв упродовж 15 років, зокрема, сказала: «Ювілей — визначна подія для нас. Ми готуємо покоління талановитих дітей. Випускники колегіуму вирізняються з-поміж інших, бо вбирають у себе красу мистецтва, всі барвисті відчуття життя, інакше мислять і сприймають світ. Творчість, живе спілкування з майстрами — все йде від землі, від нашого гончарського коріння, на якому зростають учні».


Привітав ювілярів і колектив Національного музею-заповідника українського гончарства, що в цей день щиро й по-батьківськи радів за нинішні здобутки закладу.


Жанна Невкрита, інформаційна служба Національного музею-заповідника українського гончарства.