У Національному музеї літератури України відкрито виставку «Альманах «Літературний ярмарок» — територія свободи».

 

 
 

На знімках: автори ідеї виставки — Мирослава Тарахан, співробітниця Національного музею літератури України, та Вікторія Назаренко, кандидат філологічних наук; експонати виставки.


Фото Андрія Нестеренка.

«Літературний ярмарок» — яскраве явище українського «Розстріляного відродження», остання спроба діячів культури протистояти тоталітарній ідеології. Уже в самій назві декларувалась ярмаркова, карнавальна, балаганна стилістика, де не було місця для офіціозу. Альманах видавався у Харкові в 1928—1930 роках. Він мав свій неповторний образ та актуальний зміст. Тут публікувались лише високомистецькі твори: п’єси Миколи Куліша, проза Миколи Хвильового, Юрія Яновського, Володимира Гжицького, поема Володимира Сосюри «Мазепа», поезія і проза Василя Мисика, Олекси Влизька, Майка Йогансена, Остапа Вишні. Команда легендарного альманаху славилась не лише літераторами, а й художниками. «Літературний ярмарок» став виявом творчої свободи, ціна якої була високою: половина тієї славної команди померла не своєю смертю, в підвалах НКВС, на Соловках та Колимі.


На виставці можна побачити унікальні документи з архіву Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Серед експонатів є, наприклад, записник Валеріана Поліщука з номерами телефонів харківських письменників, рукописи і машинописи творів, конверт від листа, якого надіслали Миколі Кулішу в будинок «Слово»...


Але це далеко не все. Ідея виставки — подати історію «Літературного ярмарку» як явище, до якого можуть долучитися нинішні літератори та художники. Отож, в експозиції, окрім документів минулого, також представлене сучасне мистецтво — роботи студентів Майстерні графічного дизайну професора Віталія Шості (Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). А студенти Київського університету театру (курс Станіслава Мойсеєва) показали на презентації виставки своєрідну «ярмаркову» театральну програму.


На заході побувало багато цікавих людей — від академіка Миколи Жулинського до байкера Ашота Арушанова (засновник одного із наймасштабніших вітчизняних мотофестів «Тарасова гора», актор, художник, мандрівник, поліглот, волонтер).


Виставка триватиме до кінця листопада.


Вл. інф.