Верховний суд Іспанії заарештував колишнього спікера парламенту Каталонії Карме Форкадель з правом на внесення застави в розмірі 150 тисяч євро. Таке рішення було ухвалено у четвер, інформує Reuters.
Окрім Форкадель, під вартою перебуватимуть ще четверо колишніх парламентаріїв із можливістю внесення по 25 тисяч євро застави. Ще одного екс-депутата суд відпустив без призначення застави, бо він голосував проти проголошення незалежності. В разі виплати застави в затриманих вилучать паспорти, вони також повинні будуть щотижня з’являтися до суду і не можуть залишати територію Іспанії.
Форкадель звинувачують у тому, що вона допустила ухвалення резолюції про незалежність Каталонії від Іспанії 27 жовтня. Їй та ще п’ятьом каталонським депутатам закидають непокору уряду та нецільове використання державних коштів. Під час другого судового засідання Форкадель заявила, що резолюція про незалежність регіону не мала юридично зобов’язувального характеру, пише Reuters.
Відсторонений лідер Каталонії Карлес Пучдемон, стосовно якого Мадрид видав ордер на арешт, разом із чотирма міністрами втік до Брюсселя. 17 листопада бельгійський суд має вирішити, чи видавати його Мадриду.
Нагадаємо: 27 жовтня каталонський регіональний парламент 70 голосами — із 135 — схвалив декларацію про незалежність Каталонії від Іспанії. У відповідь на це рішення Сенат Іспанії вирішив застосувати 155-ту статтю конституції країни щодо регіону. Ця стаття передбачає позбавлення регіону статусу автономії. Центральний уряд Іспанії відсторонив від влади уряд Каталонії та розпустив регіональний парламент. У регіоні запровадили тимчасове пряме управління з Мадрида, поки там не відбудуться дострокові регіональні вибори, заплановані на 21 грудня.