У понеділок Спеціальна державна прокуратура (СДП) Чорногорії заявила: Росія продовжує порушувати підписані нею ж міжнародні договори й конвенції, що виражається і в ігноруванні запитів Подгориці про видачу осіб, підозрюваних у підготовці спроби державного перевороту 16 жовтня минулого року. Такий договір існує і між Чорногорією та РФ.
Як зазначено в заяві Спеціальної державної прокуратури, російська влада більше року не відповідала на запит про видачу Володимира Попова й Едуарда Шишмакова, яких суд вважає головними організаторами підготовки перевороту в день парламентських виборів. Запит до Москви про видачу громадянина Чорногорії Ананіє Нікіча було відправлено ще 6 квітня 2017 року, але відповідь колег із Генеральної прокуратури РФ надійшла лише 9 жовтня. У ній містилася не тільки відмова передати злочинця чорногорському правосуддю, а й повідомлялося про надання йому статусу жертви політичних репресій. Влада Чорногорії хоче зрозуміти причини подібного рішення, повідомив чорногорський телеканал RTCG.
У передачі RTCG також наголошується, що чорногорське слідство більш як за рік зібрало величезну кількість доказів і показань свідків, що доводять участь Ананіє Нікіча, Володимира Попова й Едуарда Шишмакова в підготовці державного перевороту й фізичного усунення прем’єр-міністра Чорногорії.
Більшість політичних оглядачів вважають, що Москва не пояснюватиме Подгориці причини відмови у видачі державних злочинців і надання одному з них політичного притулку із сумнівним формулюванням. Такий вже стиль виробили в Москві — брехати, виправдовувати й заохочувати дії злочинців, що порушують не тільки закони Чорногорії й України, а й міжнародне право. Як то кажуть, ворон воронові око не виклює. А кремлівська спільнота міжнародних злочинців, що організували анексію Криму, заохочують незаконні дії сепаратистів у Донецькій і Луганській областях і, по суті, розв’язали війну на Донбасі, не видасть правосуддю людей, які готувалися змінити владу в Чорногорії, щоб запобігти вступу країни до НАТО. Втім, для всіх і так очевидно, що співробітники російської розвідки Володимир Попов і Едуард Шишмаков опинилися минулої осені в Чорногорії саме за вказівкою Кремля.

Ярослав СЕРГІЄНКО.