Київ виступає за діалог з Варшавою, адже прагне стратегічного рівноправного партнерства зі своїм західним сусідом. Про це в інтерв’ю польському телеканалу TVN24 заявив Посол України в Польщі Андрій Дещиця. «Ми хочемо бути рівноправними партнерами, і якщо є спірні питання, то ми можемо і повинні вирішувати їх під час розмов, переговорів та зустрічей», — наголосив дипломат. Він уточнив, що Україна прагне миру та співпраці з Польщею, тому виступає за зняття напруги у відносинах між країнами. «Я б хотів, щоб Україна і Польща менше часу витрачали для пояснення наших позицій, а більше — для розвитку нашого партнерства та реалізації проектів, які принесуть користь українцям і полякам», — зауважив А. Дещиця. 

В інтерв’ю TVN24 Андрій Дещиця також заявив, що  історія і Польщі, і України завжди була складною, але на високий рівень політичного порядку денного ці питання підняли в останні роки. Тому, за його словами, потрібен деякий час, щоб прояснити позиції.


Саме історичні питання, а також підготовка до саміту «Східного партнерства» стануть одними з головних тем обговорення під час зустрічі Консультаційного комітету президентів Польщі та України у Кракові.  Співголова цього комітету з польської сторони Кшиштоф Щерський повідомив, що перемовини відбудуться 17 листопада. За його словами, на чолі української делегації буде Костянтин Єлісєєв, інформує  Dzieje.pl. В обговоренні також братимуть участь представники МЗС і радники президентів України та Польщі.


Нагадаємо, засідання Консультаційного комітету відбудеться за ініціативою української сторони на тлі напруження відносин в історичній площині.