Європарламент схвалив резолюцію щодо Польщі, яка рекомендує запустити процедуру застосування санкцій проти країни. «За» проголосували 438 депутатів, «проти» — 152, 71 — утримався. 


Резолюція містить вимоги до Варшави, які та повинна виконати, аби уникнути запуску механізму, що може призвести до втрати Варшавою права голосу в ЄС, інформує DW.


Найбільше євродепутати стурбовані ситуацією з дотриманням у Польщі фундаментальних прав, принципів розподілу гілок влади і незалежності судової системи. Після того як Комітет з громадянських свобод Європарламенту підготує перелік порушень «європейських цінностей» Варшавою, депутати голосуватимуть за відповідне звернення до Ради ЄС.


У МЗС Польщі назвали резолюцію «політичним інструментом тиску на Польщу». «Резолюція, прийнята ЄП, є одностороннім документом, ґрунтується на політичній оцінці, а не ретельному аналізі», — заявили у Варшаві.
Уже вдруге за свою історію Європарламент звертається до початку застосування процедури згідно зі статтею 7 Лісабонського договору, інформує DW. Першу таку резолюцію було ухвалено в травні 2017 року щодо Угорщини. Європарламент також ухвалював дві резолюції стосовно Варшави, в яких закликав дотримуватися принципів верховенства права.