Інформація, яка надходить зі столиці Зімбабве Хараре, заганяє у глухий кут політологів і журналістів. Протягом 14 і 15 листопада військова верхівка країни взяла під контроль усі адміністративні будівлі й телебачення, в’їзди й виїзди з міста контролюються силовиками. 93-річного президента Роберта Мугабе, який править країною 37 років, разом із дружиною взято під домашній арешт. Здавалося б, класичний державний переворот. Але військові це заперечують і заявляють, що такими діями лише хочуть «очистити президентське оточення від злочинців, відповідальних за кризу».


Учора «Євроньюз» з посиланням на свої джерела повідомив, що військові ведуть переговори з Мугабе про передачу влади в країні. На момент верстки номера ця інформація не була підтверджена.


«Переворот у Зімбабве — це як гра в шахи тільки чорними фігурами на тому й тому боці, — прокоментував ситуацію, що склалася, публіцист Олександр Невзоров. — Вони самі не дуже точно ідентифікують, за кого виступають цієї миті, чий це слон, який пішак, з якого боку він прийшов? Ніхто не розуміє. Перевороти в африканських країнах — диявольськи складна штука».


Нагадаємо, Роберт Мугабе прийшов до влади в 1980-му, ставши прем’єр-міністром Зімбабве, що здобуло тоді незалежність. У листопаді 1987 року парламент ухвалив поправку до конституції, що скасовує посаду прем’єра й передає усю владу президентові.

На цю посаду було обрано Мугабе. Наприкінці 1990-х Мугабе фактично санкціонував так званий чорний переділ — процес реквізиції сільськогосподарських земель у білої меншини. В 2002 році він вигнав із країни 4 тисячі білих фермерів і відтоді перебуває під санкціями ЄС. Незважаючи на все це, Мугабе неодноразово перемагав на президентських виборах. У 2016-му в одному з інтерв’ю заявляв, що має намір прожити до 100 років і не збирається йти на пенсію.