Ректори Прикарпатського національного університету — Ігор Цепенда та Центральної академії мистецтв Пекіна (КНР) — відомий китайський художник Фань Ді Ань підписали меморандум про співпрацю (на знімку).

Зустріч відбулася у Китаї, куди делегацію з Івано-Франківщини запросили тамтешні колеги. Відповідно до підписаного документа студенти та викладачі обох вищих шкіл братимуть участь в академічних обмінах.
Під час зустрічі також йшлося про проект щодо створення у прикарпатському селищі Ворохта Міжнародного центру пленерного живопису. Ігор Цепенда розповів китайським колегам про мистецький проект та запросив їх до участі в його реалізації.
У ході відвідин пекінської академії учасники делегації мали нагоду познайомитися зі студентами, навчальними лабораторіями, де проходять практичні заняття юних митців.
Також гості з Івано-Франківська взяли участь у відкритті виставки сучасного українського та китайського живопису «Зустріч на Дніпрі», яка відбулася у музейному комплексі, об’єкті світової спадщини — Імператорському палаці Гугун, який ще називають «Заборонене місто». Серед 75 полотен — 24 мистецькі твори китайських художників і 23 роботи викладачів Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України, Львівської національної академії мистецтв, Української академії друкарства у Львові. На виставці представлені роботи відомого фотомитця Василя Пилипюка, викладачів Прикарпатського національного університету Богдана Бойчука, Петра Прокопіва, Володимира Сандюка та Світлани Хміль. Більшість цих картин виконано під час пленерів у Києві, Львові, Івано-Франківську, а також у Карпатах. Як зазначили організатори, проведення виставки, поза будь-яким сумнівом, стане визначною подією в українсько-китайських відносинах у культурно-гуманітарній сфері.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

Фото надано прес-службою університету.