У Болгарії і Румунії ознайомилися з моніторинговою доповіддю Єврокомісії про проведення у цих країнах реформи судової системи, боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Надії країн на позитивну оцінку проведених реформ не виправдалися. Як зазначається у доповіді, незважаючи на досягнутий прогрес, комісія поки не може дати висновок, що всі вимоги й рекомендації офіційною Софією повністю виконано. ЄК наголосила, що боротьба зі злочинністю в Болгарії не завжди ефективна, і керівництву країни необхідно проявити політичну волю для завершення реформ у судовій системі. А Румунії рекомендовано забезпечити повну незалежність судів і активізувати боротьбу з корупцією, хоча вона й ефективніша, ніж у Болгарії, де судами не винесено корупціонерам жодного обвинувального вироку.
Цікаво, що політичні сили Болгарії прочитали в доповіді різні послання країні. Лідер правлячої партії ГЄРБ прем’єр-міністр Бойко Борисов назвав його об’єктивним, оптимістичним і висловив упевненість, що всі рекомендації ЄК до кінця 2018 року Болгарія виконає. Представники опозиційної Соціалістичної партії Болгарії також назвали доповідь об’єктивною, але провальною для країни. Оскільки жодна з 17 рекомендацій, даних Софії Єврокомісією в січневому звіті, нинішнього року не була виконана владою.
Механізм перевірки й співробітництва ЄК стосовно Софії і Бухареста було запроваджено в 2007 році. Проведення болгарською і румунською владою відповідних реформ зв’язується з перспективою приєднання країн до Шенгенської зони, кандидатами на членство в якій вони є вже багато років. У жовтні цього року Європарламент схвалив часткове приєднання Болгарії та Румунії до зони, допустивши до Шенгенської візової інформаційної системи. Прикордонники двох країн тепер можуть одержувати дані про розшукуваних осіб і тих, кому було відмовлено в отриманні шенгенських віз, але не матимуть можливості змінювати, вилучати або вводити нові відомості. Після цього кроку в Бухаресті й Софії сподівалися, що листопадова доповідь ЄК увімкне зелене світло на шляху в Шенген. Але цього не відбулося.
У Бухаресті з 2015 року ведуться розмови про те, що механізм перевірки й співробітництва стосовно Румунії має бути завершений, бо країна успішніше проводить необхідні реформи й набагато випереджає сусідів у боротьбі з корупцією у вищих ешелонах влади. Але цього року правляча в Румунії Соціал-демократична партія вирішила декриміналізувати деякі корупційні практики й зловживання службовим становищем, оголосити амністію хабарникам і перепідпорядкувати судові й слідчі органі уряду. Ці наміри спричинили масові протести в країні й напружили Брюссель.
У підсумку дві країни залишаться під мікроскопом ЄК, яка наступного разу оцінить прогрес Болгарії та Румунії наприкінці 2018 року.

Олександр БІЛИК.