Учора розпочався п’ятиденний візит президента Чеської Республіки Мілоша Земана до Росії. 
У програмі поїздки — Москва, Сочі, Єкатеринбург, зустрічі й переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, колишнім радянським лідером Михайлом Горбачовим, російським прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим, широким колом політиків і підприємців, а також форуми й вернісажі. Серед цілей візиту — збільшити експорт чеських товарів до Росії, який протягом останніх кількох років скоротився майже удвічі.
Чеські ЗМІ вже назвали цей візит Земана рекордним, адже президент із супроводом вилетів до РФ трьома літаками, за останню чверть століття це найбільша за кількістю офіційна делегація Чехії, яка братиме участь у закордонному візиті на найвищому рівні. З чеським лідером прилетіли понад 130 підприємців — це найбільша делегація чеського Союзу промисловості та транспорту. 
У вересні, під час зустрічі із журналістами в Нью-Йорку, чеський президент наголосив, що запрошення Путіна він сприймає із радістю і вважає його «певною мірою нагородою».
Нагадаємо, Мілош Земан виступає за скасування Заходом антиросійських санкцій, запроваджених через агресію проти України. Також він вважає втрату Україною Криму «завершеною справою» та пропонує владнати її за допомогою виплат Києву. Чеський уряд не раз відмежувався від таких слів, наголошуючи, що Земан не має таких повноважень у зовнішній політиці Чехії, а чехи влаштовували акції протесту і на вулицях, і в соцмережах.