Так стверджує голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль і пояснює «окремим народним депутатам, які знову й знову порушують питання про угорські прапори на Закарпатті, говорять відверті дурниці про «Закарпатську народну республіку» й закарпатський сепаратизм, — у нас немає ніякого сепаратизму, неможлива жодна «Закарпатська народна республіка», а угорська національна символіка використовується у повній відповідності з українським законодавством, — твердо заявляє очільник Закарпаття.

— «Закарпатський сепаратизм» існує тільки в головах деяких київських політиків, які, по-перше, безграмотні в юридичному сенсі й не знають законів, які ухвалює Верховна Рада, по-друге, прикривають гучними заявами власну бездіяльність (на Закарпатті через нестачу медичної та освітньої субвенцій до кінця року не вистачає майже 200 мільйонів гривень на зарплату бюджетникам), по-третє, переслідують партійні й шкурні, а не державні інтереси».


За словами Г. Москаля, справжній сепаратизм у тому, що «в Україні досі чинний мовний закон Ківалова-Колесніченка, який став одним із чинників Революції Гідності з подальшою агресією Росії, втратою Криму й війною на Донбасі. ...Треба не кричати про сепаратизм і «Закарпатську народну республіку», а, внести зміни до законів України й денонсувати міждержавні договори, які дозволяють використовувати національну символіку в місцях компактного проживання національних меншин», — так завершує заяву голова ОДА.


А далі наводить конкретні статті з українських законів, зокрема:


Ст.6 Закону України «Про національні меншини» гласить: «Держава гарантує всім національним меншинам права на національно-культурну автономію: користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах або через національні культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, використання національної символіки, відзначення національних свят, сповідування своєї релігії...»

Закарпатська область.