«Червоний голод. Війна Сталіна проти України» — так називається нова книга лауреатки Пулітцерівської премії та колумністки «Washington Post» Ен Еплбаум, яку вже читають за межами нашої країни й активно дискутують. 
Працюючи над книжкою, Ен Еплбаум вивчала українські архіви та свідчення очевидців Голодомору, На її думку, те, що нині відбувається на сході України, є прямим наслідком Голодомору, винищення українського населення і заселення територій носіями російської культури.
Нині письменниця привезла книгу в Україну, щоб презентувати її нашим читачам. Як вона розповіла, це дослідження періоду історії України, починаючи з 1917 року, в якому розкривається сталінська політика стосовно українців. «Сталін сприймав Україну інакше, ніж інші республіки СРСР. Україна в його розумінні була єдиною частиною із Росією, а отже — особливою проблемою для радянського керівництва. Він розумів, якщо українці не сприймуть ідеї комунізму, це напряму вплине на Москву. Тому Сталіну так важливо було просунути більшовицьку революцію до Харкова та Києва і Голодомором максимально придушити спротив серед українців», — наголосила журналістка під час презентації у Києві.
У понеділок з пані Ен Еплбаум зустрівся Президент України Петро Порошенко. За його словами, книга «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» приверне увагу не лише українців, а й людей з багатьох країн світу до нашої історії, інформує прес-служба Президента.