Радник президента Туреччини Ялчин Топчу заявив, що Анкара має переглянути питання про членство країни в НАТО, оскільки воно «збільшує її політичну й економічну залежність», повідомила турецька газета Haberturk.
«Турецький парламент повинен якомога швидше переглянути питання членства Туреччини в НАТО… Через НАТО в сфері безпеки Туреччина залежить від інших країн, сам Альянс, на жаль, демонструє вороже ставлення до свого члена — Туреччини», — вважає Ялчин Топчу.
Цю заяву спричинив скандал між Туреччиною і НАТО, через який Анкара відкликала з навчань «Тризубий спис - 2017» у норвезькому місті Ставангер  40 своїх військовослужбовців. Це сталося після того, як під час навчань один із техніків знайшов в Інтернеті світлину Ататюрка й використав її для уявлення «ворожих лав». Крім того, офіцер норвезької армії курдського походження зареєстрував від імені турецького лідера в соцмережі антинатовський фейковий акаунт. Обох військових було звільнено, а генсек НАТО Єнс Столтенберг і влада Норвегії вибачилися перед Ердоганом. Але той не прийняв їхні вибачення, бо генсек НАТО назвав це лише «неприємним інцидентом». Хоча Столтенберг і висловив сподівання, що цей скандал не вплине на відносини між НАТО й Туреччиною.
Розгніваний Ердоган заявив: «Є такі помилки, які скоюються не просто дурнями, а негідниками. Це питання не може бути закрите простим вибаченням». Він додав: «Деякі країни вважають, що вони мають право бачити весь світ як свою власність й мають право порушувати всілякі норми та правила... Ми намагаємося формувати наше майбутнє в тому вигляді, у якому ми хочемо, і ми вчимося на тому, що пережили в минулому». Реджеп Ердоган також заявив, що сумнівається в довірі до Організації Північноатлантичного договору.
А турецький міністр у справах ЄС і головний переговорник із Брюсселем Омер Челік на Міжнародному форумі з питань безпеки в канадському місті Галіфакс назвав інцидент на навчаннях у Норвегії наслідком провокацій терористичної організації Фетуллаха Гюлена FETО. «Туреччина відстежуватиме подальший хід подій, щоб подібні інциденти не повторювалися надалі. Дуже схоже, те, що сталося, — результат провокацій FETО, тому Анкара чекає, що інцидент буде розслідувано належним чином і буде вжито всіх необхідних заходів», — зазначив міністр.