Про історію виникнення в райцентрі Драбів топоніма «Бельгія» розповів у своїй новій краєзнавчій роботі уродженець Черкащини, журналіст із Харкова Віктор Козоріз (на знімку — в центрі — під час презентації книжки у Черкасах).

Ще з юності Віктор Козоріз чув на Драбівщині про «бельгійців у степах України». Зокрема, про появу у волосному містечку Драбів Золотоніського повіту потужного промислового підприємства з первинної переробки льону. Збудував фабрику в 1862 році талановитий бельгійський інженер, науковець і агроном Анрі Ле Докт.
Передісторія цього унікального виробництва така.
…Після розгрому царатом козацтва вільними українськими землями заволоділи можновладці Московії. Господарювати вони не вміли, тож віддавали загарбані лани зарубіжним орендарям. От і петербурзький князь Барятинський доручив бельгійському підприємцю Анрі Ле Докту управляти своєю економією. Бельгієць швидко налагодив вирощування досі не сіяного в цих краях льону й збудував льонотіпальну фабрику — за останнім словом тогочасної науки і техніки. Це дало роботу й зарплату сотням мешканців Драбова. Для робітників спорудили добротні будинки, деякі з них досі заселені!
Краєзнавець Віктор Козоріз, дослідивши архіви, написав про першого в Золотоніському повіті зарубіжного «інвестора». Книга називається «Льонообробне виробництво у Драбівській економії Барятинських та роль Анрі Ле Докта».
Засноване Анрі Ле Доктом успішне підприємство, що працювало переважно на експорт, не пережило катаклізмів початку ХХ століття. Але бельгійський «слід» на черкаському лівобережжі ожив у наш час!
Про сучасного бельгійського інвестора Тома Вана Гої, який нині очолює у Золотоніському районі інноваційне сільгосппідприємство «Гранекс-Черкаси», згадує у своїй книжці Віктор Козоріз. Молодий підприємець  допоміг Віктору Петровичу знайти у себе на батьківщині нащадків легендарного Анрі Ле Докта.

Привітали пошуки Віктора Козоріза і в Посольстві Королівства Бельгія в Україні. Повноважний і Надзвичайний Посол Люк Якобс (на знімку з Томом Ваном Гої — праворуч) запропонував краєзнавцеві свою допомогу. За його сприяння отримано важливу інформацію про Анрі Ле Докта. Зокрема про нащадків видатного бельгійця, що також стали відомими промисловцями. Один із них, правнук Дідьє Де Валка, навіть відвідав Драбів, побував у мікрорайоні «Бельгія», де працював його талановитий дід.
«Гострий інтерес українців до своєї та до нашої історії, — написав у передмові до книжки Віктора Козоріза посол Бельгії в Україні Люк Якобс, — багатообіцяльний для нашого спільного майбутнього... Вдячний пану Віктору Козорізу за його дослідження «бельгійського зв’язку» Драбова. Його робота закладає основу для кращого розуміння нашої спільної європейської спадщини та призначення».
Зацікавлено зустріли книгу Віктора Козоріза й земляки. Голова Драбівської райради Володимир Дзега зазначив, що засноване Анрі Ле Доктом виробництво стало найбільшою і найуспішнішою іноземною інвестицією в економіку Драбівщини за останні... півтори сотні років. «Досвід успішного господарювання Анрі Ле Докта, — підкреслив він, — може бути корисним і нині. Адже бельгійський інвестор показав величезний потенціал наших чорноземів, які в умілих руках можуть давати і гарний прибуток власникам чи орендарям, і сприяти місцевому розвитку та підвищенню добробуту людей».
Як поінформував Володимир Дзега, громадськість Драбова пропонує назвати одну з вулиць селища іменем Анрі Ле Докта й відкрити меморіальну дошку на його честь.

Лідія ЛІСОВА.
Фото автора та Віктора КОЗОРІЗА.

Черкаська область.