Після провалу переговорів щодо утворення коаліції 63% німців хочуть нових виборів до Бундестагу, інформує DW, посилаючись на результати опитування DeutschlandTrend. При цьому відповідальність за провал 32% опитаних покладає на партію «Вільних демократів» та її лідера Крістіана Лінднера, який оголосив про вихід із переговорів. Водночас опитані скептично поставилися до перспективи утворення уряду меншості.
Так само скептично висловилася і німецька канцлерка Ангела Меркель, яка заявила, що більше схильна знову піти на парламентські вибори, ніж очолити уряд меншості. Даючи оцінку провалу переговорів, Меркель визнала: «Шлях до формування уряду виявився важчим, ніж ми бажали», цитує ARD.
Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр натомість уникнув згадок про можливі вибори і пообіцяв провести переговори з усіма партіями, наголосивши, що країна зіткнулася з безпрецедентною ситуацією.
Учора глава відомства федеральної канцлерки Німеччини Петер Альтмаєр заявив, що в політичних партій є  три тижні, аби визначити, чи зможуть вони сформувати стабільний уряд і витягнути Німеччину з політичного глухого кута. За його словами, консерватори Меркель, які здобули перемогу на парламентських виборах, отримали мандат на управління, тому сторони, що беруть участь у коаліційних переговорах, повинні взяти на себе відповідальність і зібратися, щоб сформувати уряд. «Ми повинні протягом наступних трьох тижнів досягнути ситуації, за якої існуватиме чіткість щодо того, чи може стати стабільний уряд на підставі результатів виборів», — сказав Альтмаєр в ефірі телеканалу ZDF, інформує «Європейська правда».