Десятикласник з Нового Уренгоя Микола Десятниченко став об’єктом справжнього цькування в Росії після того, як 19 листопада виступив у Бундестазі на заході, присвяченому пам’яті жертв воєн і репресій. 
Юнак, що приїхав до Німеччини у складі шкільної делегації, розповів історію про німецького солдата, якого взяли в полон під час Сталінградської битви і який потім помер у таборі військовополонених. Обурення росіян викликали слова хлопця, що багато загиблих німців, на його думку, «хотіли жити мирно і не бажали воювати». Він висловив сподівання, що світ більше не побачить війни, а «на Землі запанує здоровий глузд», інформує «Радіо Свобода».
Але події, які розгорнулися далі, засвідчили, що зі здоровим глуздом, принаймні у мешканців Росії, точно не все гаразд. Російські користувачі соцмереж, блогери і навіть депутати вирішили, що хлопець виправдовує нацизм. Дехто припускав, що він читав текст, написаний чужою «ворожою» рукою, хтось вказував на «дивний акцент» та «незвичний для російської дитини порядок слів». Але найбільше запитань виникло щодо… «українського» прізвища хлопця. «На думку багатьох користувачів російськомовного сегмента соціальних мереж, це може пролити світло на мотиви того, чому він сказав перед німецькими парламентаріями те, що сказав», розкрив «таємницю» телеканал «Первый русский».
Тим часом Держдума зажадала перевірити слова школяра на предмет порушення закону про реабілітацію нацизму. А ФСБ спрямувала запит владі Нового Уренгоя, щоб з’ясувати… чи є українське коріння в гімназиста! «Ми інформацію про його рідних передали», цитує джерело з мерії міста російський медіаресурс Znak.com. Російські ЗМІ також повідомили, що ФСБ почало «вивчати біографію» і глави Нового Уренгоя, який став на захист юнака. Мати Дмитра Десятниченка повідомила, що йому почали погрожувати, ображати і принижувати. Тому уповноважена президента РФ з прав дитини Анна Кузнєцова 21 листопада закликала російських силовиків гарантувати безпеку Десятниченку та його сім’ї.
У Берліні скандал навколо виступу хлопця назвали «суцільним непорозумінням». Керівник Народного союзу Німеччини з піклування за військовими похованнями у Берліні Фрітц Фельгентрой наголосив, що метою міжнародного заходу було розповісти про долі звичайних людей, окремих солдатів, що брали участь у Другій світовій війні. І в той час, коли школярі російські розповідали про німців, німецькі — про загиблих у полоні росіян. «Юнак лише нагадав, що у великих війнах гинуть звичайні люди», — сказав Фельгентрой.

Наталя ФІЛІПЧУК.