Румунські ЗМІ повідомляють, що національне агентство по боротьбі з корупцією заарештувало все майно й рахунки лідера правлячої у країні Соціал-демократичної партії та спікера нижньої палати парламенту Лівіу Драгня. Таке рішення ухвалено у зв’язку з тим, що його підозрюють у зловживанні коштами з єврофондів ЄС.
Румунські видання інформують, що майно колишнього чиновника, а нині політичного діяча оцінено в 27,4 млн євро. Звідки вони з’явилися в політика, а не бізнесмена, зараз і з’ясовує Спеціалізована прокуратура. Там також повідомили, що подібних заходів вжито ще проти 4 осіб, які входять до групи, нібито створеної Лівіу Драгня. Мовляв, у період з 2001 по 2013 роки, коли Драгня був головою обласної ради повіту Телеорман, вони фальсифікували документи для одержання коштів із єврофондів для «будівництва й ремонту» магістралей у регіоні та привласнювали частину грошей. До певного часу це вдавалося. Але потім з Європейської служби по боротьбі з шахрайством  до правоохоронних органів Румунії надійшов сигнал про незаконно виплачений 21 мільйон євро на створення інфраструктури. Так почалося розслідування «діяльності» Лівіу Драгня.
Політик стверджує, що «він і його соратники стали жертвами політичної атаки й помсти за бажання його партії провести в країні судову реформу». Саме проти намірів правлячої партії амністувати тисячі хабарників та чиновників, які зловживали службовим становищем, а також декриміналізації дрібних корупційних злочинів у Румунії цієї зими розпочалися масові протести. Десятки людей зібралися й у вівторок перед Спеціалізованою прокуратурою Румунії, куди знову було викликано Лівіу Драгня, і вимагали його відставки з посади спікера й голови партії. Драгня після розмови зі слідчими відмовився щось коментувати представникам ЗМІ, сховавшись за спинами охоронців.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.